Уникални находки показаха, че динозаврите са имали пера

птерозавър с пера

Уникални находки преобърнаха представата на учените за произхода на перата. Два неоткривани до момента фосила бяха намерени в Китай. Те показаха, че летящите влечуги, известни като птерозаври, са имали примитивни пера, чията цел е била да ги поддържат топли, също както много динозаври. Находката показва, че перата се развиват много по-рано, отколкото си мислехме.

Крилата на птерозаврите били по същество кожа, мускули и люспи, така че нямали нужда от пера за летене. Перата, които имали, били малки и разположени на кичури.

Почти със сигурност тези пера са само за изолация, казва Майк Бентън от Университета в Бристол, Великобритания, член на екипа, открил една от вкаменелостите преди около две години. Вторият екземпляр е намерен, скрит в стар склад преди няколко години, но неговото значение се оценява едва сега.

Вкаменелостите, намерени още през 1840 г., разкриват, че птерозаврите са имали козина по главата и телата си. Палеонтолозите измислиха термина пикнофибри, за да я опишат и различат от козината на бозайниците и перата на птиците.

В откритите вкаменелости тези пикнофибри са изключително добре запазени. Голяма част от главата, тялото и крайниците на птерозаврите били покрити с подобни на косъм влакна.

птерозавър

Екипът открил и три различни вида разклонени нишки, власинки сред пикнофибрите, по различните части на телата на птерозаврите. Единият бил на крилата, другият на тила на влечугите, а третият вид – древни пера на шията.

Ако дермалният ви пух се разклони, това е перо, колколкото и да е несъвършено, казва Бентън, като обяснява, че именно тези три вида нестандартни пикнофибри представляват първите пера, появили се на земята.

Изследваните фосили са на 160 милиона години според въглеродния анализ. Пухът и перата вероятно са били важни за регулирането на топлината и за аеродинамиката. По-голямата част от тялото на птерозаврите е била покрита с козина.

Противоположно на мнението, че много гигантски динозаври имали костна броня, изследователският екип мисли, че те били покрити с пера. Бентън посочва, че много бозайници, от китове до слонове, са загубили голяма част от козината си. Така че може би предците на тези динозаври са имали пера и са ги загубили.

Най-логичният извод е, че перата вървят чак дотам, отвъд дори динозаврите, към по-далечен прародител, казва Бентън. В родословното дърво на влечугите преди динозаврите са крокодилите, така че може би, може би, един палеонтолог един ден ще намери фосили на крокодил с пера, заключва ученият.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати