Замърсяването е било факт още по време на римляните

римски форум

Екологията е една от най-дискутираните съвременни теми. Замърсяването на околната среда тревожи хората и затова зелената идея печели все повече привърженици. Ангажирането с тези проблеми говори за стремежа на човека да запази Земята така, както сме я наследили от предците, за следващите поколения. Какво наистина сме получили в наследство от екологична гледна точка? На този въпрос Френският институт за научни изследвания дава неочакван отговор.

Замърсяването на околната среда датира от римско време

В ледовете на планинския масив Монблан са открити следи от метали, което дава индикации за замърсяване още от римско време. Оловото и антимонът, чиито следи са открити сред леда, променят представите ни за началото на замърсяването на планетата, за което толкова много се говори сега. Незавидното екологично състояние на земята ни се приписва изцяло на съвременниците, но сега се оказва, че и древните са дали своя принос в този процес.

На какво се дължи присъствието на следи от метали на Монблан?

монблан

От историческите извори се знае, че римляните в древността са добивали сребро и това е било индустрия при тях. За да извлекат основи за изсичането на сребърни монети, римляните добивали минерали със съдържание на олово, за да си набавят достатъчно материал. Те отделяли среброто от оловото като нагрявали минерала до температура около 1200 градуса.

При процеса се отделяли вредни емисии от тежки метали, които наситили ледовете с тези отлагания. Установено е, че най-много вредни емисии са се натрупали в два исторически периода, през които Римската империя бележи разцвет.

Времето, през което това се е случило, е рамкирано между 350 година преди Христа и 100 година преди Христа. Другата рамка е от началото на новата ера до 200 години след Христа.

Значение на изследването

Следите от замърсяване са открити във френските Алпи. За първи път фокусът е върху ледници в търсене на замърсяване на околната среда още от древността.

Изследването е важно с това, че хвърля светлина върху това по какъв начин действията на хората през Античността влияят на облика на планетата днес.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати