Значение на сребърното съкровище, открито в Кайлъка

старинно сребърно съкровище

Едни от най-интересните доказателства за живота по нашите земи представляват многобройните съкровища, които са открити и продължават да се откриват у нас.

Повечето от златните и сребърни съкровища, които вече са достояние на науката, са от времето на траките и се датират от преди Христа, или от римско време, и се отнасят към началото на новата ера.

През миналата година в местността Кайлъка край Плевен е открито съкровище от рекорден брой сребърни монети и то представлява находка със световно значение.

Обстоятелства около откриването на сребърното съкровище край Плевен и преглед на находката

Съкровището в Кайлъка е открито по време на селскостопанска работа от лишени от свобода. Състои се от 8500 сребърни монети, което го прави най-голямата и ценна находка не само у нас, но и на Балканите.

Съкровището в Кайлъка е обработено само наполовина и специалистите вече са се натъкнали на интересен факт - една от монетите е фалшива. Тя е медна и после е посребрена. Предполага се, че каталогът, в който ще бъдат описани всички монети, ще наброява рекордните 500-700 страници.

сребърно съкровище

Датировка на съкровището и значението му

Предполага се, че съкровището е събрано през ХV век. Най-ранно датираните монети са сечени през времето на Иван Шишман, а най-късните монети са от двадесетте години на ХV век. С това съкровището става ценен източник на информация за сеченето на монети през определени периоди в българската и османската история.

Историческите извори дават информация, че след смъртта на султан Баязид тримата му синове започват борба за наследяване на престола му. Победителят събира всички монети, претопява ги и пуска монети със своя образ. Информацията, която са съдържали старите, изчезва. Точно затова тази находка е толкова ценна, тя е носител на информация, загубена с изчезналите монети.

Според археолозите не може да се каже нищо със сигурност за съдбата на съкровището. Не е ясно дали е укрито от властите и на кого точно е принадлежало. Предполага се, че неговият собственик не е възможно да е бил търговец поради големината на находката.

Предположенията клонят към богат аристократ и специалистите по история на средновековна България ще търсят връзка между Никопол и историята на Плевен, където е открито съкровището. Смята се, че в Никопол, който е в Плевенско, е последната крепост на цар Иван Шишман преди окончателното падане на България под османска власт.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати