Мистериозните статуетки Догу

статуетки Догу
Снимка: ancient-code.com

Много цивилизации са оставили загадъчни фигури, които днес провокират въображението на изследователите на древността. Кое е наложило създаването на цели поредици от статуи, за какво са служили, с какви техники са създадени? Въпросите са много, а до отговори се стига бавно и трудно.

Някои от намерените образци са наистина покрити с мистерия и будят удивление и объркване сред учените, които се опитват да разгадаят тяхната загадка. Такива са фигурите Догу. Какво представляват тези статуетки и какво изобразяват?

Кратко обзорно представяне на статуетките Догу

Така наречените статуетки Догу са малки глинени фигурки, изработени в Япония през периода Джомон, който обхваща много дълъг период от време - 14000 - 400 година преди Христа.

Най-голямата от статуетките е с височина 60 сантиметра и ширина 12 сантиметра. Възрастта им се определя на 5 000 години. На езика на древните, Догу означава облекло, което освен тялото закрива и главата.

Тези любопитни статуетки са малки хуманоидни фигурки, но със сигурност не са хора. Техният странен вид ги прави уникални образци на древното изкуство на планетата.

Те приличат удивително на хуманоид с костюм, може би скафандър. Носят шлем и очила. Главите им са странно удължени, а някои от тях са с ясно изразени бадемовидни очи. Очите са странно големи в съпоставка с тялото. Повечето фигурки имат гърди, таз, някои от тях са с голям корем, което е индикация за изображение на бременност. Лицата им са широки, ръцете са малки, а тялото им е компактно.

Учените отделят 4 типа статуетки:

• Със сърцевидни вежди;

• С форма на рогат бухал;

• С очила;

• Бременна жена.

Места, където са открити статуетките Догу?

Почти всички фигурки са намерени в гробове или каменни кръгове, като местонахождението им говори за употреба с религиозна или магическа цел. Почти всички статуетки са от източната част на Япония, в западната част почти не се срещат. Интересен факт е също, че след периода Джомон фигурките са изчезнали. Открити са почти 15 хиляди такива фигурки, без да е ясно все още за какво точно са служили.

Богове, древни астронавти или извънземни изобразяват фигурките Догу?

Мистериозните статуетки Догу

Някои изследователи предполагат, че тези фигурки изобразяват древни посетители от други светове, които са дошли на Земята преди хиляди години. Мистериозните костюми, с които са облечени фигурите, напомнят твърде много на екипировката на астронавтите. Въпросът е дали наистина хората са видели същества в такива костюми или те са плод на фантазията им? Твърде са реалистични, за да бъдат отнасяни към създадени само от фантазията на древните.

Мнозина изследователи смятат, че това са изображения на боговете, както са си ги представяли древните хора. Бременните фигурки изобразяват богинята майка.

Има и теория, че статуетки Догу са правени като изображение на различни заболявания, от които древните хора са страдали. Лечителите са счупвали тези фигурки, погребвали са ги и така са премахвали ритуално болестта от човека. В подкрепа на това твърдение е фактът, че болшинството фигурки са повредени.

Има и теории, че това са амулети, които шаманите са раздавали за защита, както и че това са детски играчки.

При всички случаи тези загадъчни статуетки ни карат да размишляваме върху развитието на цивилизацията ни от древни времена и да осмислим пътя, който сме преминали от тях до днешното си развитие и плановете за бъдещи полети до далечни светове.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати