Предците ни се кръстосвали с други видове

Предците ни се кръстосвали с други видове

Нашите предци най-вероятно са се кръстосвали с индивиди от други видове, каквито са неадерталците. Това установи генно проучване, което е включило над 2 000 души от всички краища на света.

Междувидовото кръстосване се е случило поне в два предисторически периода, съобщава "Ню сайънтист".

Доклад от годишното събрание на Американското общество по физическа антропология в Албюкърки, Ню Мексико, гласи, че то е станало веднъж преди около 60 000 години в Източното Средиземноморие и за втори път преди около 45 000 години в Източна Азия.

Заключението си учените са направили на базата на анализ на 600 генетични маркера, проследени в 100 различни човешки популации.

Тези маркери започнали да се изменят, когато хората тръгнали да се разпространяват извън Африка преди 50 000 - 100 000 години. Ако хората са се кръстосвали само с хора, щяхме да имаме "спретнато" родословно дърво, по което човешкото генетично разнообразие трябва да може да се проследи до една родоначалническа популация, съществувала в Африка преди около 100 000 години.

Но не. Екипът на Джефри Лонг от Ню Мексико установил, че някои от маркерите изглеждат твърде стари, за да идват от хората. Най-смисленото обяснение за учените е, че те са резултат от междувидово кръстосване.

Неандерталците са най-сериозните претенденти за сексуални партньори на нашите предци, но не са единствени. Преди месец екип от Института по еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг, Германия, се натъкна на нещо интересно.

В кост от пръст на възраст 35 000 - 50 000, намерен в Монголия, бе открита "хуманоидна" ДНК. Изследванията са категорични, че става дума за представител на непознат досега човешки вид, различен от кроманьонците и неандерталците.

При предишни проучвания върху неандерталския геном не бяха открити следи от междувидово кръстосване. Публикуването на пълния неандерталски геном обаче предстои всеки момент. А разполагайки с ДНК от новия хуманоиден вид, учените ще имат възможност да установят категорично дали предшествениците ни от преди хилядолетия са споделяли леглото на други човешки видове.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
iva
iva
18.05.2011 21:43
Разбира се, че са. Та това се случва и днес непрекъснато. Не са ли расите различни видове, защото и до днес можеш спокойно да различим дори подвидовете на една единствена раса, но едва ли някой се е впечетлил особено, че на всяка крачка се разхождат черни с бели, азиатци и прочее, което не е осъдително разбира се - любов, какво да се прави ?
1
0