Учените смятат, че екологичният Армагедон е неизбежен

Учените смятат, че екологичният Армагедон е неизбежен

Армагедон е библейско понятие, с което се назовава последната битка между Бога и Сатаната. Това е битка на края на времето, която ще реши съдбата на света.

Освен това библейско значение, Армагедон означава и Апокалипсис, всемирна катастрофа, която ще доведе до края на света.

Днес за Армагедон се говори в най-различен смисъл. Има и понятие екологичен Армагедон. Кога и защо се очаква?

За екологичния Армагедон

Екологична катастрофа е синонимът на понятието екологичен Армагедон. Кога и защо се очаква?

Учените казват, че се наблюдава драстично намаляване на броя на насекомите, а този факт е предвестник за екологична катастрофа.

Британски и холандски еколози са извършили проучване в Германия и според него броят на насекомите, които летят, е намалял с цели 75 процента само за последните 25 години. Това със сигурност ще има драстични последици за хората.

Защо летящите насекоми намаляват с такива темпове?

Учените смятат, че екологичният Армагедон е неизбежен

Обяснението на този факт се крие в дейността на хората. Те превръщат огромни площи в невъзможни за живот места за насекомите, които са внушителна цифра, две трети от всички живи същества на Земята. Това е заплаха за обедняване на света откъм богатство на животински видове. Ако хората изгубят тези насекоми, ще нарушат естественото равновесието във фауната и това ще е истинска катастрофа.

Тревогите на еколозите идват и от друг обезпокоителен факт - популациите на насекомите намаляват дори в защитени зони, където мениджмънтът се осъществява строго. Обяснението на този странен и тревожен факт е, че вероятно тези защитени зони се явяват един екологичен капан. Затова появата на отделни такива своеобразни резервати за насекоми не е решение на проблема.

Насекомите играят основна роля за препитанието на човека, тъй като осигуряват опрашването на растенията с прашец от самите тях. Освен това те са храна за редица други животински видове.

По тези причини следващата задача на еколозите ще бъде да проверят дали се развива подобен процес на други места по земята и с какви темпове става това. Проучванията ще помогнат да се състави една ясна картина на процесите, които текат в природата, и да се изработят евентуални мерки за противодействие.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати