sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Библията»Светли вторник е: Почитаме Богородица

Светли вторник е: Почитаме Богородица

света богородица

Първите дни след Великден са познати още като Светлата седмица. Това е периодът, в който християните отдават почит на светиите, а на Светли вторник отдаваме почит на Света Богородица.

Светлата седмица се нарича така, защото именно възкресението на Христос носи просветление на всички хора по света. Дните след Великден се наричат още и Нова неделя, защото от тях започва цикълът от недели, в които се споменава Христовото Възкресение.

Първата неделя след Великден е Томина неделя, а в този ден се чете евангелското писмо за явяването на Христос на неговите ученици, между които бил и апостолът Тома.

Точно Тома не вярва във Възкресението на Христос - той не повярвал, когато се разнесла мълвата за изчезналото от гроба тяло. Тома пожелал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Исус.

светла седмица

Осем дни след Възкресението Христос се явява пред невярващия апостол и така Тома повярвал, падайки на колене с молби за опрощение. Оттогава апостолът е наричан Тома Неверни, а първата неделя след Великден е позната като Томина неделя.

В миналото традициите повелявали жените отново да боядисват яйца през Светлата седмица, които трябвало да бъдат раздадени на близки и приятели.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати