sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Чингис Хан - завоевателят на света

Чингис Хан - завоевателят на света

ХрисиХриси
Новак
11434
Чингис Хан - завоевателят на света

Едва ли има човек, който не е чувал името му и има защо Темуджин се ражда през 1162 година, а името му означава Ковача. Ражда се със съсирек на юмрука, което е признак за лидерство, сини очи, много сила и умения на водач.

През 1206 година приема прозвището Чингис хан, дадено му от останалите вождове. Титлата означава всемирен господар. Но, нека видим как го е заслужил.

Детството му не започва като това на всяко нормално момче. Едва на 9 години той е пратен в семейство, за чиято дъщеря трябва да се ожени след 3 години. Тогава обаче до него достига вест, че баща му е отровен и Тимуджин се връща у дома, за да се грижи за семейството си. Неговото племе отказва да се подчинява на едно малко момче и заради това Чингис хан и роднините му са отлъчени от него. През следващите години те водят номадски начин на живот – ловуват, хранят се с даровете на горите и спят където им попадне. Веднъж при спор Тимуджин убива един от полубратята си, но така и не съжалява за постъпката си.

Годините не продължават леко за момчето, тъй като през 1182 г. той е пленен от друго племе, но за щастие успява да избяга.

По време на израстването си Чингис хан има възможност да наблюдава развитието на Монголия в политическа и икономическа насока, в това число нападения, кражби, корупция и спречквания между отделните племена. Благодарение на майка си у него се заражда амбиция за обединение на народите.

Когато е на 16, Тимуджин се жени за планираното за него момиче на име Бьоте. По-късно тя бива отвлечена, но смелият млад мъж я освобождава с помощта на свои съюзници. Впоследствие Чингис хан има много жени, но признава за своите наследници само синовете си от Бьоте, а нея за единствена своя кралица.

Тимуджин навлиза във военните среди, след като се сближава със своя чичо – брат на баща му и владетел на племето кераити. Монголците имат множество врагове, което принуждава Чингис хан да обедини своите последователи и поддръжници в малка организация. Неговите принципи обаче се различават коренно от тези, присъщи за монголските владетели. Той обещава на войниците и гражданите богатство и слава от постигнатите победи. Дава права и власт на база заслуги, а не семейни връзки. При сблъсък на племената и победа от негова страна, Тимуджин не унищожава загубилите, а ги взима под крилото си, превръщайки ги в свои хора. Негова идея е и осиновяването на сирачета от чужди племена, за което грижа има майка му. Така той увеличава семейството, силите и надмощието си. Новите правила, които въвежда, печелят респекта на врагове и съюзници.

Заради нарастващата сила на Тимуджин мнозина го предават и изоставят. Това прави и неговият чичо, чийто син не одобрява управлението му и принуждава баща си да се откаже от сътрудничеството. Следват многобройни сблъсъци с различни вражески племена, от които Чингис хан винаги успява да се измъкне.

След редица победи Тимуджин се превръща в единствения владетел на Монголия. Управлявал мъдро и целенасочено. Въвел данъци, които осигурявали издръжката на сираци, вдовици и бедни хора.

Същевременно с това Чингис хан бил известен с жестокостта си. Той обаче притежавал и умението да учи и учел от враговете си. От китайците познал изкуството на обсадата, от други племена – писмото. Знаел как да вземе най-доброто и да го използва по най-ефективния начин.

Монголците били и отлични ездачи, което има давало значително предимство в битките. Почетно място в армията заемали и стрелците. Всеки войник имал по 60 стрели, които можел да изстреля на 270 метра дължина. Войската имала и други оръжия, с които боравела отлично – щитове, саби, брадви, ками.

1206 година е ключова в живота на Тимуджин. Тогава той успява да обедини татари, монголи, уйгури, наймани, меркити, кераити, както и още няколко по-малки племена. Те го обявяват за техен Чингис хан – титла, която получава посмъртно и която впоследствие приема неговия син – Угедей хан.

Чингис Хан и Монголия

Темуджин се превръща във владетеля, обединил всички враждуващи племена и основател на Монголската империя – най-могъщата и голяма държава, съществувала някога в историята на света. Той се превръща в национален герой и носи прозвището баща на монголската нация. По времето, в което обединява държавата, нейното население наброява около 200 000 души, с армия от приблизително 70 000 войници.

За да се добие реална представа - по времето на Чингис хан, Монголската империя се разпростирала на територията на големи части от днешен Китай, Монголия, Русия, Корея, Азербайджан, Армения, Грузия, Сирия, Турция, Ирак, Иран, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан, Афганистан, Туркменистан, Пакистан, Палестина и Кувейт.

Като огромна сила Монголската империя има много врагове. Едни от тях са татарите. Заради битките си с тях Темуджин придобива славата на безмилостен враг и лоялен приятел.

Ханът държал изключително много на войската си. Избирал командирите на военните единици лично, разпределял ги, определят техните функции и се стремял войниците да получат необходимото обучение, за да продължат да поддържат силата на монголската войска.

Епична е битката на хана с владетеля на империя Хорезъм, която била разположена на територията на Персия и Афганистан. В продължение на четири години Чингис хан се готвил за нападението срещу нея. Султанът на империята го превъзхождал числено по армия, но не и по хитрост, тъй като не разположил войниците си правилно. Темуджин бил отличен стратег и превземал градовете един след друг. Той накарал султана да избяга, преставайки да го преследва, след като се хвърлил от скала в река Инд.

Освен с великите си постижения Чингис хан е известен и с въвеждането на нов вид управление. Той добавил нови, създадени лично от него укази и закони, събрани в сборник, носещ името Великата яса.

Чингис хан умира на 18 август 1227 година във войната със Западна Ся. Точната причина за смъртта му не е известна. Загубата му би могла да се дължи и на напреднала възраст. Разбира се, има хипотези, според които той е убит от враговете си. Мястото на гроба му също не е известно, тъй като всички, които участвали в погребението, били убити, за да не го издадат.

Монголската империя е разделена между четиримата сина на Чингис хан – Джучи, Чагатай, Толуй и Угедей. Това се случва и с армията му, която също бива разпределена между наследниците му.

Ханът оставя след себе си около 40 милиона трупа, които убива в битки и войни по пътя си. По статистика нападенията на монголците са намалили световното население с 11%.

10 златни правила на Чингис хан

Чингис Хан

• Не казвай лоши думи на неразделния си приятел, които не се забравят;

• Не спъвай добрите дела;

• На човек, на когото никога не трябва да се доверяваш, не разказвай нищо съкровено;

• Не се поддавай на влиянието на лошите хора;

• Не се отнасяй към думите на жените твърде сериозно;

• Не убеждавай сина си с помощта на роба си;

• Не нарушавай приетото от много хора;

• Не се съветвай с коварен (завистлив) човек;

• Не се пристрастявай към греховни и неодобрявани от другите хора постъпки;

• Не забравяй до смъртта си верните думи на най-добрия ти приятел.

Вечните цитати на Чингис хан

1. Не е достатъчно, че съм спечелил. Всички други трябва да губят;

2. По-добре да бъда последен сред вълците, отколкото първи сред чакалите;

3. Покоряването на света върху кон е лесно. Управлението му след това е трудното;

4. Няма нищо по-хубаво от човек, който не пие. Но къде да намерим такъв човек?

5. Армия от магарета, водена от лъв, е по-добре от армия от лъвове, водена от магаре;

6. Страхуваш ли се, не го прави! Правиш ли го, не се страхувай;

7. Нося същите дрехи и ям същата храна като говедарите и конярите;

8. Ако някой се опита да те засенчи, остави го да слънчаса;

9. Едно от удоволствията, свързани с пътуването, е да посещаваш нови градове и да се срещаш с нови хора;

10. Човек може да се напива до три пъти в месеца. Ако се напие само два пъти, това е похвално;

11. Нека умре тялото ми, но не позволявайте на страната ми да умре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати