sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен Египет»Цин Шъхуан - първият император на Китай

Цин Шъхуан - първият император на Китай

Цин Шъхуан - първият император на Китай

Китай е една от държавите днес, които могат да се гордеят с древното си минало. Началото на държавността е поставено още преди Христа и в продължение на много векове са се сменили различни управляващи династии. Но коя е първата и кой е първият китайски император?

Цин Шъхуан - първият император на Китай

Началото на Поднебесната империя е поставено с обединението на воюващите отделни царства на територията на днешен Китай. Това е колосална победа, която може да се счита за делото на живота на всеки човек. Тя принадлежи на Цин Шъхуан, син на един от владетелите на царство Цин. Той наследява баща си през 246 година преди Христа като владетел на Цин само на тринадесет години.

Тъй като възрастта му е почти детска, търговецът Лю Бууей, с когото Цин се сближава по време на заложничеството си в съседното царство, става основна фигура в правителството и фактически управлява държавата. Бунтовете и заговорите се редуват непрекъснато, а войните с останалите шест китайски държави не стихват. Девет години по-късно Лю Бууей се самоубива заради подозрение в участие в заговор и Цин става абсолютен владетел.

Цин Шъхуан си поставя задача да завладее всички останали царства и затова използва всякакви похвати, но основно воюва с тях. Побеждава ги едно по едно и ги завладява. През 221 година преди Христа Цин обединява отделните царства и става едноличен император на Китай.

Управление на Цин и реформи

Цин Шъхуан

За да създаде единна държава, новият император започва незабавни реформи. Първата е административна. Той прави ново деление на територията, като управителите на отделните области вече се назначават от императора.

Китайската писменост е уеднаквена, а това става основа за интеграция на китайските езици в един.

Стопанският живот в страната също е подложен на интеграция. Създават се единни единици за измерване, строят се пътища и канали.

Като официална религия е наложен легизмът. Той проповядва, че законите са еднакви за всички поданици и те трябва да бъдат наказвани, ако ги пристъпят.

За да се премахнат всички следи на миналото, са изгорени старите книги, а притежаването на забранени книги се наказвало със смърт. Конфуцианството е забранено, а последователите му наказвани.

Най-забележителните достижения на император Цин Шъхуан са строителството на Китайската стена и каналът Линцю.

Строителството на Китайската стена е замислено като мярка за укрепване на границите, а каналът трябвало да осигурява транспортните връзки между южните области и да снабдява армията. Смята се, че това е най-голямото техническо достижение на древен Китай.

Теракотената армия на първия император на Китай

Теракотената армия е друго притежание на първия император, което днес е част от световното културно наследство. Това е цяла армия войници, направени от теракота в естествен ръст, които вероятно е трябвало да придружат своя господар в отвъдния свят. Те са истинско достижение на изкуството.

Последни години от живота на императора

Последните години от живота си императорът прекарва в обиколки из империята си като оставя навсякъде следи (колони, на които са изписани хвалебствия за него). По време на една от обиколките е направен опит за покушение.

Императорът се затваря в двореца си и се опитва да намери еликсир за безсмъртие, за да живее вечно. Той се надява, че ако не поддържа отношения с простосмъртните, ще бъде обожествен. Умира през 210 или 209 година преди Христа.

След смъртта му веднага започват борби на престола и цялото му семейство е избито.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати