sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен Китай»Ву Цетян - единствената императрица на Китай

Ву Цетян - единствената императрица на Китай

Ву Цетян

Амбициозна или жадна за власт? Дали императрица Ву Цетян - единствената жена владетелка в Китай, наистина била толкова жестока, колкото разказват историческите книги? Уверете се сами от историята, която ще ви разкажем в следващите редове.

Любимата наложница на китайския император току-що е родила момиченце. Вместо да види детето си, тя вижда възможност. Надявайки се да свали сегашната императрица Уанг и да заеме нейното място, Ву Цетян взима бебето си в ръце за последен път и го задушава. Тя обвинява за смъртта Уанг, което не е трудно да се направи, тъй като императорът вярва на всичко, което Ву, описана от критиците като „мразена от богове и хора“, казва.

Уанг е хвърлена в килия в двореца, оставяйки Ву Цетян да заеме мястото й като императрица. И когато новият съпруг на Ву смята, че може да прости на бившата си съпруга, Ву не се колебае да я убие брутално. Ву Цетян, може би една от най-злите майки в историята на човечеството, продължава да прави немислимото - тя става единственият женски владетел на Китай.

Историята на Ву Цетян е още по-изумителна поради скромното й начало.

Дъщеря на генерал, Ву се премества в двореца на император Тайдзун в династията Тан през 636 г. Там тя работи в кралския двор като наложница и при това нископоставена. Наложница от пето ниво, нейните задължения включват главно слугинство, а някои историци смятат, че тя е получила достъп до император Тайдзун, като е отишла в леглото му.

Това съвсем не означава, че кралският достъп на Ву е бил незабавен или лесен. За да получи връзката, която искала с императора, Ву трябвало да се изправи срещу 28-те по-високопоставени жени, които стояли между нея и императора. Но трябва да се отбележи, че тя била изключително хитра и амбициозна.

Когато умрял император Тайдзун, Ву трябвало да последва съучастниците си в будистки манастир и да живее като монахиня, но тя избягала и се върнала в двореца, където била облагодетелствана от новия владетел, синът на Тайдзун, император Гаозонг, с когото най-вероятно имала връзка отпреди. По онова време съпругата на император Гаозонг, императрица Уанг, се притеснявала, че той е влюбен в Консорт Сяо, наложница, с която имал три деца.

Ву Цетян - императрица на Китай

Смятала, че новопристигналата Ву може да отвлече вниманието на съпруга й от Сяо. Ву обаче превъзхождала и двете и станала новият фаворит на императора. За да запази това си положение, тя трябвало да се отърве и от двете си съпернички. Планът й проработил.

Уанг, заедно с Консорт Сяо, са затворени в двореца, а Ву става императрица - и тук нещата стават ужасяващи. Историите, написани по това време, сочат, че новоизлюпената императрица е отрязала краката и ръцете на другите две жени, а телата им са натъпкани във вани с вино, където са били оставени да се удавят.

За да остане върховен владетел на Китай, Ву Зетян била готова на всичко. Елиминирала опонентите си с лека ръка, като ги изпращала в изгнание или директно ги екзекутирала. Не се замислила да жертва дори собствените си деца. Подозира се, че заради политическите си амбиции е убила дъщеря си и сина си.

Ву Цетян е управлявала за времето от 690 до 705 г. Тя е единствената жена император в историята на Китай. По време на царуването й династията Тан била стабилна и процъфтяваща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest