Митът за Авгиевите обори

Митът за Авгиевите обори

В речта ни днес присъстват много крилати фрази, чийто произход идва от древни събития или личности. Те са най-често с митологичен или библейски произход.

Когато една работа е занемарена и изоставена до степен да бъде невъзможно да бъде поправена вече, я сравняваме с Авгиевите обори. Да почистиш Авгиевите обори често се използва като фразеологизъм за непосилна работа и труд.

Смисълът на този израз идва от древногръцката митология, от разказа за подвизите на гръцкия герой Херакъл. Той извършил 12 подвига, а шестият от тях е този, който е добил смисъл на крилата фраза днес.

Митът за Херакъл и почистването на Авгиевите обори

Царят на Елида, област в древна Елада, бил син на Хелиос, богът на Слънцето, и смъртна жена. Неговият великолепен баща му подарил несметно богатство. Сред изумителните дарове било и стадо от 500 бика. За тях Авгий построил огромни обори. Мястото, където прибирали огромното стадо, не било почиствано 30 години. Натрупването на тор било огромно и изчистването им вече не било по силите на никого.

Херакъл, синът на върховния бог Зевс, получил задача до ги изчисти, и то само за един ден. За тази работа Херакъл поискал да му бъде заплатено само с една десета част от биковете. Авгий се съгласил, защото не вярвал, че някой може да изчисти натрупаното в оборите, още по-малко за един ден. Докато почисти единия и стигне до другия, почистеният отново се пълнел.

Това се случило не със сила, каквато Херакъл имал в изобилие, а с ум и находчивост, качества, които героят притежавал в не по-малка степен. Затова постижението му е прието за подвиг, и то един от най-значителните и запомнящите се.

Херакъл видял, че около оборите текат две реки - Алфей и Пеней. Той прокопал канали и пуснал реките да текат през оборите. Бързата и буйна вода отмила натрупания тор, а Херакъл възстановил стените.

Когато Херакъл поискал от цар Авгий да му даде обещаните бикове, той отказал и отпратил героя без награда в Тиринт. Години по-късно той си отмъстил на лъжливия владетел като нахлул с голяма войска в царството му, победил го и го убил с една от смъртоносните си стрели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
zoq
zoq
16.05.2020 21:35
Интересна история, не бях чувал изразът досега, поуката също е много важна..
0
1