Кои са илирите?

илирска царица

В историческите извори за народите, населяващи Балканския полуостров в древността, наред с известни и сега народи се споменава и народностна група, за която няма ясни исторически данни в състава на коя днешна народност се е вписала. Това са илирите.

Кои са илирите и какво знае днес науката за тях?

Илирите са индоевропейски племена, които към края на ІІ хилядолетие преди Христа вече са заели западните области на Балканите, Динарските планини и областите около тях.

Те граничат с траките, но тези граници не са ясно очертани. Става очевидно, че това е смесена етнокултурна област около долината на Вардара. В северозападния край на поселищата си илирите са съседи на келтите.

След настаняването им по тези места илирите влизат в гръцките анали и биват споменавани, което дава възможност да се проследи случващото се с тях.

През ІІІ век преди новата ера те създават държавни обединения, които привличат вниманието на летописците. Най-известна е държавата, чийто център е град Шкодра, намиращ се в днешна Албания. През последните 30 години на ІІІ век преди Христа илирите водят непрестанни войни с римските легиони.

символ на илирите

Те влизат в съюз с последния цар на македонците Персей през 168 година преди Христа. Войните с Рим продължават до края на ІІ век преди новата ера. От всички военни действия, които римляните водят срещу илирите, най-известен е похода на Октавиан през 33-35 година преди новата ера. Накрая илирите са победени и през 27 година преди Христа Октавиан създава римската провинция Илирик.

Илирите са романизирани, но част от тях успяват да устоят на демографските сътресения през V-VІІ век и съхраняват своята идентичност. Смята се, че някои от тях по-късно влизат в състава на съвременната албанска държава. Т

ази теория обаче има много противници, тъй като няма никакви сериозни лингвистични доказателства за близост на албанския и илирийския език. Няма и етнокултурни доказателства за близостта на илирите и албанците поради което теорията за преливането на илирите в албанската народност е спорна.

Това, което днес знаем със сигурност за този древен народ е, че те са били съседи на траките и са били в непрекъснати връзки с тях, което дава основание на историците да говорят за трако-илири.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати