Кои са вестготите?

крал на вестготите

Вестготите били един от двата основни клона на източногерманското племе готи. Другото племе били остготите. Готите били сред германските народи, които изиграли най-голяма роля за падението на Римската империя по време на Великото преселение на народите и формирането на западноевропейската култура.

Около 291 година готите се заселили в земите на Дакия. През 4 век сл. Хр. се разделили на две основни групи – западни и източни. Римляните започнали да ги наричат вестготи и остготи.

През 376 г. в Дакия нахлули хуните на Атила. Вестготите били разгромени и потърсили спасение на юг от Дунав в земите във владение на Римската империя, като се съгласили да пазят тези земи от набези. Обещаното им заплащане и храна обаче не стигнали до тях поради престъпленията на римските чиновници и вестготите се разбунтували, започвайки да ограбват балканските провинции на Рим. На 9 август 378 г. те напълно разгромили армията на римския император Валенс на равнините извън Адрианопол, убивайки самия владетел – събитие, което разтърсило из основи Римския свят.

Още четири години вестготите продължили да се скитат в търсене на земи, на които да се заселят. Наследникът на Валенс, император Теодосий I, ги заселил в Мизия (дн. Северна България) през октомври 387 г. като федерати, като им дал земя и им наложил задължението да защитават границата. Очевидно по време на този период вестготите приели арианското християнство.

Готите останали в Мизия до 395 г., когато под ръководството на Аларик напуснали областта и се преместили първо на юг в Гърция, а след това в Италия. Около 401 година отново започнали да воюват с Рим, като многократно опустошавали земите му.

статуетки от вестготите

Кулминацията на тази вражда настъпила през 410 година, когато под ръководството на краля си Аларик превзели смятания за непревземаем Рим. През същата година Аларик починал и бил наследен от Аталф, който накарал вестготите да се заселят първо в южната Галия, а след това в Испания (415).

В Испания първоначално вестготите се заселили като федерати, но в последствие се обявили за независими. По това време историците започнали да говорят за Вестготското царство, като първият истински монарх на новата държава бил Теодорик I.

Вестготското царство бързо се превърнало в доминираща сила на Иберийския полуостров. Първо изтласкали римляните, след това унищожили кралствата на аланите и вандалите. Така държавата се разпостряла на земите на днешна Испания, Португалия, Южна Франция и части от Италия.

Дори и след като през 507 година франките разгромили вестготите, отнемайки им Аквитания (Южна Франция), те останали доминираща сила в Европа за следващите 200 години.

Вестготите постепенно приели католицизма и основали мощна монархия с богата култура.

Краят на Вестготското царство настъпил внезапно. През 718 година от юг, през земите на днешно Мароко, в земите им нахлули арабите. След няколко тежки поражения кралството рухнало, а Пиренеите паднали под сянката на полумесеца.

Свободни останали само Северзападните земи на Иберийския полуостров, където се издигнало малкото вестготско кралство Астурия, което водело постоянни войни с нашествениците и дало начало на Реконкистата – войните за освобождение на Испания от маврите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати