Кои са маджарите?

маджарски войник

Сами за себе си днешните унгарци или маджари, както се наричат, смятат, че са наследници на хуните. Неслучайно едно от най-разпространените имена в Унгария е Атила. Историците обаче не са съвсем убедени в това. Теориите за произхода на маджарите са също толкова много и разнообразни, колкото са и тези за произхода на българите.

Най-разпространената и наложилата се във времето е за фино-унгарски произход. Според нея предците на унгарците са живеели в далечните земи на Североизточна Европа. По неизвестна причина народът им се преселил на юг по поречието на средното течение на река Волга и заживял редом с прабългарски и тюркски племена. От тях те възприели номадския начин на живот и конят станал основна част от бита им.

Езикът им също се променил и в него навлезли много тюркски думи. След като българите поели към историческата си съдба, маджарите попаднали под влиянието на Хазарския хаганат и се заселили в степите на север от Черно море.

Около 830 г. в Хазария избухнала гражданска война. В резултат на това три големи хазарски клана се присъединили към унгарците и се преместили в областта Етелкьоз, територията между Карпатите и река Днепър. Там установили мощен племенен съюз, който нахлувал и ограбвал земите на Карпатския басейн и най-вече земите на Източната франкска империя, България и Великоморавия. По това време от изток обаче нахлули печенегите и между тях и маджарите започнала война.

През 895 година маджарите се намесили в българо-византийските войни на страната на Константинопол и опустошили източна България. През 896 цар Симеон в съюз с печенегите нахлул в Етелкьоз и напълно разгромил маджарите, принуждавайки ги да напуснат земите си. Маджарите тръгнали на запад и под ръководството на владетеля си Арпад се настанили в Панония, покорявайки тамошните славянски племена.

Там са положени основните на бъдещата унгарска държава. Възползвайки се от отслабването на България след смъртта на Симеон Велики, маджарите покорили цяла Панония. След това започнали серия от набези към всички околни земи и се разпространили из огромна част от Европа. Техните орди опустошили огромна територия – от България на изток, до Дания на север и Испания на юг.

Заради заплахата от маджарите разпокъсаните германски земи се обединили и била създадена Свещената римска империя. През 1001 г. маджарите приели християнството от Рим и римският папа провъзгласил създаването на Маджарското кралство. В следващите векове тази държава се превърнала в огромна империя, която диктувала политиката в тази част на Европа векове наред.

Славата на средновековна Унгария залязла през 1526 година след битката при Мохач, когато турските орди разгромили маджарите, а държавата им била покорена от Османската империя.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари