Откриха заровен викингски кораб в гроб

Викингски кораб

Норвежки учени откриха цял викингски кораб, докато проучвали древна гробница в окръг Вестфол, Норвегия. Рядкото откритие, обявено за историческа находка, е направено в гроб в областта Боррепаркен и може да хвърли светлина върху експедициите на опитни навигатори през Средновековието.

Археолозите твърдят, че районът, в който е открит корабът, е богат на викингски находки. Но последното откритие, намиращо се на около 100 километра южно от Осло, предполага, че на мястото е погребан неслучаен човек, а изключително високопоставен викингски велможа.

При първоначалния оглед на мястото археолозите открили кръгообразни следи около кораба. Това предполага, че в миналото върху гроба имало огромна могила, която впоследствие била премахната. Викингите, северноевропейски войни и търговци, които плавали по моретата между 8-и и 11-ти век, погребвали своите царе и началници на борда на лодка, поставена на сушата и погребана под купчина земя.

Откриха заровен викингски кораб в гроб

Досега в Норвегия са открити едва три викингски кораби в добро състояние. Най-добре запазеният е така нареченият кораб Осеберг, открит през 1903 година. Сега археолозите обаче нямат намерение да изкопаят новия кораб. Те ще използват специални инструменти и методи, за да научат повече за останките и да разберат ритуалите на викингската култура.

Не всеки ден откриваме нов викингски кораб, казва Руне Хогнес пред репортери. - За нас не е изненада. Много съкровища от времето на викингите са скрити под земята в нашия окръг, добавя още той.

Радарните изображения на мястото разкриват, че корабът е дълъг най-малко 15 метра. Все още не е ясно колко добре е запазен съдът обаче.

Викингски кораб в музея в Осло

Все още не е възможно да се отговори на въпроса колко е съхранено под торфа, казва управителят на отдела за културно наследство в окръг Вестфол Тердже Гансум. - Сега ще проучим откритието с няколко неинвазивни метода и ще повторим използването на радара, добавя още ученият.

В Европа са открити едва седем корабни погребения от епохата на викингите (800-1050 г.), а три от тях са разположени в окръг Вестфол.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати