sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Плутарх - живот и факти

Плутарх - живот и факти

Плутарх

Още преди 19 века един човек е стигнал до идеята да представи на съвременниците си тогавашните велики хора на Европа. Това става чрез едно знаменито произведение, озаглавено Успоредни животописи. Тези забележителни текстове, от които са останали само 46, са писани през ІІ век преди новата ера и описват знаменити гърци и римляни. Те са толкова добри литературни произведения, че обезсмъртяват не само описаните персонажи, но и своя автор - Плутарх. Кой е Плутарх и какво знаем днес за него?

Произход на Плутарх

Плутарх е гръцки философ, живял по времето, когато древната му държава е в състава на Римската империя и е нейна провинция. От миналото великолепие и слава на Елада не е останало нищо, освен изтънчените гръцки разбирания за изкуство и духовност, които оказват облагородяващо въздействие на суровия римски живот.

През 27 година преди новата ера римската власт в Гърция е узаконена напълно и това слага началото на триста години мирен живот и развитие за древната гръцка държава. Този период е белязан с разцвет за родината на Плутарх, тъй като римската законност създава ред, а гърците дават на новия хегемон от своята култура.

Семейството на Плутарх е богато и влиятелно, дава му много възможности, както и родното му място, град Херонея. Така че Плутарх прекарва почти целия си живот там и си занимава с математика, риторика, философия и религия в родното си място. В Херонея той е един от двамата свещеници в Аполоновия храм в Делхи.

В родното си място той създава и своите Животописи, направили го известен завинаги. Плутарх има и римско гражданство, но е предпочел родната Гърция, с нейната богата история и духовност, което се е оказало изключително благоприятно за заниманията му като мислител. Плутарх умира в Делфи на 82-годишна възраст.

Творчество на Плутарх

Учените, които изследват наследството на Плутарх, казват, че до нас са стигнали около тридесет процента от цялото му творчество. Напълно изгубени са философските му съчинения и затова за възгледите му се съди по откъси от други произведения.

Цялото творчество на Плутарх се събира в две основни книги. Едната е Моралии и представлява сборник с есета, които са на различни теми. Написани са на лек стил и са интересни размисли за живота. Те са и своеобразна подготовка за делото на живота му, неговите Животописи.

Творбата му е построена на основата на паралелни описания на живота и делото на двойки известни личности, като единият е грък, а другия римлянин. Паралелно са представени военните гении Александър Македонски и Юлий Цезар, както и двамата оратори Демостен и Цицерон.

Важно е уточнението, че това не са исторически сводки, а литературни творби. Затова и авторът не се стреми да бъде изцяло точен с историческите факти, а повече се стреми да следва сюжета и разработката на характерите. Трудът му и днес изумява с дълбочината на мисълта и с мащабните си обобщения, които говорят за отлична осведоменост и разбиране на фактите. По тази причина произведенията му са ценени и днес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати