Царете на Тива

едип - цар на тива

Тива е един от най-великите градове на Древна Елада, наред с Атина и Спарта. Той дълго време се бори за надмощие за властта над цяла Гърция, наред с останалите полиси, стоящи начело на античната цивилизация. Много от царете на Тива стават легендарни и са подробно описани в митовете и легендите на Елада.

В гръцката митология Кадмус е основател и първи цар на Тива. Той е и първият гръцки герой заедно с Персей и Белерофон – най-великият герой и убиец на чудовища преди дните на Херакъл.

Кадмус е финикийски принц по рождение – син на царя на Тир Агенор и царица Телефаса от Тир и брат на сестрите си Финикс, Циликс и Европа. Историята му започва, след като е изпратен от родителите си да върне в Тир сестра си Европа, отвлечена от бог Зевс. Стигайки в Гърция, той основава Тива, която първоначално е наречена Кадмея в негова чест.

Според гръцкия мит потомците на Кадмус са управлявали в Тива в продължение на няколко поколения, включително по времето на Троянската война.

Историята на тиванските царе не е щастлива. Повечето от тях умират при нащастни събития, злощастни инциденти и братоубийствени войни, които започват почти веднага след смъртта на Кадмус. Престолът след него е зает от Пентей, син на Ехион и Агава, дъщерята на Кадмус и царица Хармония.

Той царува кратко и е последван от Полидор, Никтей, Лик, Амфион. Последният според митологията е син на Зевс. Той се настанява на тиванския престол, след като убива предшественика си. След смъртта му цар на Тива станава Лай, който остава в митологията като баща на Едип.

Едип е син на цар Лай и царица Йокаста. Когато е предсказано, че ще убие баща си и ще се ожени за майка си, те го изоставят. Намерен е от овчари на връх Китерон и е осиновен от коринтския цар Полиб. Когато пораства и научава от оракула в Делфи предопределената му съдба, Едип, смятайки Полиб за свой баща, напуска Коринт. По пътя среща Лай и при спречкване го убива с жезъла си.

Около Тива тогава върлува чудовищният сфинкс. Съществото разказва на всеки пътник гатанката: Сутрин ходи на четири крака, по пладне – на два, а вечер – на три крака. Що е то? Който не може да отговори, е убиван. Едип обаче дава правилния отговор – човекът. Сфинкс е победен, пътят към Тива е открит. От благодарност жителите на Тива провъзгласяват Едип за свой цар. Така той се жени за овдовялата им царица, Йокаста, без да подозира, че това е майка му. Тя му ражда двама сина – Етеокъл и Полиник, и две дъщери – Антигона и Исмена.

Над жителите на града започват да се сипят бедствия и нещастия, но най-страшна е чумната епидемия. Тогава Едип изпраща в Делфи брата на Йокаста – Креон. Щом научиава истината за своя произход, Едип избожда очите си и забягва в изгнание, а Йокаста се самоубива. Синовете му водят братоубийствена война, при която се убиват взаимно. Митологията, свързана с Едип, служи за сюжет в трагедиите на Софокъл Едип цар, Едип в Колон и Антигона.

Друг известен цар на Тива е Терсандър. Той се включва в Троянската война на страната на ахейците. Легендите за него са противоречиви. Според някои Терсандър загива още преди гръцките кораби да потеглят за Троя, според други е един от малцината скрили се в Троянския кон.

Последен цар на Тива е Ксант. Според Старбон той е убит в двубой от Андропомп от Месения. След смъртта му тиванците изоставят монархията и избират демокрацията по подобие на Атина.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати