Нова версия за смъртта на Александър Македонски

александър македонски

Животът и смъртта на един от най-великите пълководци на всички времена– Александър Македонски, продължават да вълнуват и до днес човечеството. В продължение на векове човекът, признат от древните за Велик, е бил обект на много анализи, коментари, спорове и предположения.

Много е изписано и се знае за неговите успехи, но внезапната му смърт все още не е ясна. Версиите са много и различни. Александър Македонски умира през 323 г. пр. н.е., след 10 дни треска.

Сред предполагаемите причини за фаталния му край се спрягат малария, западнонилска треска, левкемия, цироза, дори предозиране с отровен кукуряк или бяла чемерика, с които опитвал да се лекува. Нито една от тях обаче не е доказана научно и до ден днешен.

Съвсем наскоро в Ancient History Bulletin излезе нова версия за необичайната смърт на Александър Велики. Д-р Кетрин Хол от Университета Отаго в Нова Зеландия твърди, че причината за смъртта на Алексанър Велики е синдромът на Гийен-Баре. Това е остра автоимунна възпалителна полиневропатия, която се характеризира с мускулна слабост, спонтанна болка, вегетативни и сетивни проблеми, парализа и дихателна недостатъчност.

Д-р Хол смята, че заболяването на пълководеца е започнало с гастроинтестинална инфекция с Campylobacter pylori, която е характерна за синдрома на Гилен-Баре и е известна с широкото си разпространение по онова време. Така, след прогресирането на болестта, великият Александър имал треска, болки в корема и възходяща парализа.

воинът александър македонски

Изхождайки от факта, че тялото на Александър Македонски не е показвало признаци на гниене шест дни след кончината му, а също, че констатирането на смърт тогава не се е основавало на проверка на пулса, изследователят вярва, че пълководецът е бил парализиран и смятан преждевременно за мъртъв.

В своя труд д-р Хол заключава, че в действителност тялото на великия завоевател не се е разложило през тези шест дни, не заради някакво чудо, а защото той все още не е бил мъртъв. Според него смъртта му настъпила едва след това.

Може би след тази нова теза мистерията около смъртта на Александър Велики най-накрая ще се разплете...

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати