Неостаряващите приключения на Том Сойер

Том Сойер

Приключенията на Том Сойер е книгата, която донася на автора си - Марк Твен, световна слава. Разказът за веселите приключения на едно момче на име Том, излиза през 1876 година. Книгата представлява поредица от четири творби, в които се проследяват приключенията и лудориите на основния герой Том Сойер.

Как е замислена книгата, кой е прототип на главния герой и защо печели сърцата на децата от различни страни и култури?

По признание на автора, книгата е силно биографична, вдъхновена е от собственото му детство в малкия град Ханибал, щата Мисури, на река Мисисипи. За прототип на героя си Марк Твен казва, че е използвал двама свои връстници и приятели. Тъй като описва събития и начин на живот, които са му познати добре, разказът е интересен и динамичен, езикът е жив и образен и това прави книгата увлекателно и занимателно четиво, с което израстват поколения деца по цял свят.

Животът, който води 12-годишният Том Сойер, е типичното ежедневие на всяко американско момче, което е живеело на брега на Мисисипи през ХІХ век. Това е времето на парните параходи и на плаването по реките със салове. Хората още не познават такива важни изобретения като електричеството и кибрита. Америка все още не е отхвърлила робството и в къщите на богатите плантатори работят чернокожи роби.

Неостаряващите приключения на Том Сойер

Сред тази обществена действителност протича детството на Том Сойер, който живее със своята леля Поли, полубрат си Сид и братовчедка си Мери. Дните на пакостника минават в безкрайни игри с най-добрия приятел Джо Харпър, надхитряване на леля Поли, случки и вълнения в скучния и строг училищен живот, изпълнен с номера, погаждани на учителя, и трепетни моменти около любовните разочарования с красивата Беки Тачър.

Животът извън училище е още по-вълнуващ и в него има всичко. В книгата има всичко, което би развълнувало въображението на всяко момче - бягство на самотен остров, търсене на заровени съкровища, смели постъпки и твърдост пред опасностите при залавянето на избягал престъпник, на чието престъпление момчетата стават неволни свидетели. Така въображението на всеки малък читател получава всичко, което може да му се даде с един интригуващ разказ.

Достойнствата и значението на книгата за Приключенията на Том Сойер

Книгата на Марк Твен представлява, освен забавно четиво за всеки тийнейджър, един своеобразен учебник по история на САЩ от времето на ХІХ век. Написана на разбираем и увлекателен стил, тя дава ясна представа за живота и устройството на страната преди Гражданската война за освобождение на робите. Преминала през проверката на времето, книгата на Марк Твен доказва, че е от образците в литературата. Такива, каквито са всички класически творби.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари