Легендата за Ромул и Рем - началото на Вечния град

Ромул и Рем и вълчицата, която ги отлежда

Вечният град, градът на седемте хълма, Рим, както и да го наречете, няма да сгрешите. Не може да се отрече, че това е един вълнуващ и пленяващ град, който има също толкова вълнуваща и пленяваща история.

Според легендите Рим е основан от близнаците Ромул и Рем – синове на вестителката Рея Силвия и бога на войната Марс. Майка им е дъщеря на Нуминор – законният владетел на Алба Лонга (древно селище, основано от избягалия от Троя Еней).

Той обаче е прогонен от престола и на негово място застава по-малкият му брат Амулей. За да гарантира властта си, новият владетел убива законния наследник на брат си, а племенницата си принуждава да стане вестителка, обричайки я на 30 години безбрачие.

Четири години след това в свещената гора на вестителките при Рея се явява бог Марс. От него през 771 г. пр. Хр. тя ражда двама братя близнаци – Ромул и Рем. Когато научава за това, Амулей побеснява и нарежда двамата братя да бъдат хвърлени в Тибър.

Кошницата, в която са сложени, е изтласкана на брега, където Ромул и Рем биват намерени и отгледани от вълчица, кълвач и дъждоносец. Именно заради това по-късно тези животни стават свещени за древен Рим.

Години по-късно двамата братя биват намерени от пастир на име Фастул. Заедно с жена си – Ака Лоренция, двамата решават да отгледат Ромул и Рем като свои деца, след като наскоро са загубили дете. Когато братята порастват, се връщат в Алба Логна и разбират истината за произхода си. В резултат те убиват Амулей и връщат трона на дядо си. Четири години по-късно тай им възлага задача да намерят място по течението на Тибър, където да основат нова колония на Алба Лонга.

Ромул и Рем

Според легендата за място за новото селище Рем избира Авентинския хълм, а Ромул – Палатинския. Тъй като нито един не иска да отстъпи, двамата решават да изчакат знак от боговете, който да им покаже кой път да поемат. И така те се усамотили и зачакали. Рем видял в небето шест лешояда, а Ромул – дванадесет, с което той спечелил спора. Според традициите негово е правото да прекара браздата, която определя границите на града.

Ядосан от загубата си, Рем започва да се присмива на укреплението, което брат му издига за новия град. Накрая той прескача укреплението, което е прието за лоша поличба, тъй като означава, че укрепленията на града много лесно ще бъдат преодолявани.

В отговор Рем е убит, а брат му продължава със строителството на града си. Ромул наименува града на свое име – Рома, и става неговия първи цар.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати