Стивън Хокинг: Земята ще се превърна в адско място като Венера

Стивън Хокинг: Земята ще се превърна в адско място като Венера

Земята може да се превърне в огромен парник като Венера, с кипящи океани и киселинни дъждове, ако хората не ограничат необратимото изменение на климата, твърди в едно от последните си интервюта световно известният учен и футурист Стивън Хокинг.

Ние сме близо до критичната точка, където глобалното затопляне ще стане необратимо. Действието на Тръмп може да тласне Земята от ръба и тя да стане като Венера, с температура на 250 градуса по Целзий и дъждове от сярна киселина, вместо вода, казва той, като коментира решението на президента на САЩ да изтегли страната от Парижкото споразумение за климата.

Повечето климатични експерти твърдят, че сценарият, начертан от Хокинг, е прекалено драматичен и неправдоподобно преувеличен. В сравнение с Венера, планетата Земя е много по-далеч от слънцето и поради химическия си състав никога няма да има такава гъста атмосфера от въглероден диоксид, така че не би могла да достигне температури от 250 градуса, които Хокинг описва в интервюто.

Приживе Хокинг беше върл защитник на тезата, че климатичните промени съществуват и стват все по-осезаеми. Той обаче не може да разбере поддръжниците на теорията, че климатични промени няма. За него ефектите от глобалното затопляне са толкова очевидни, че спорът за наличието им е напълно излишен.

Една от любимите точки в аргументите му относно Глобалното затопляне е Венера. Той препоръчва на всеки критик на темата за парниковия ефект на Земята да посети или поне да научи повече за втората планета от Слънцето. Хокинг дори шеговито се наема да плати полета.

Стивън Хокинг: Земята ще се превърна в адско място като Венера

Венера много прилича на Земята, казва Хокинг. Тя е почти толкова голяма, близо е до Слънцето, има атмосфера. Има и разлики обаче. Налягането на Венера е 90 пъти по-високо от земното и температурата надхвърля 400 градуса по Целзий. Това се случва, когато парниковите газове станат неконтролируеми, а ние сме тръгнали по този път и в най-скоро време всичко ще е необратимо, добавя още той.

Преди време Венера е била покрита с океани. Със затоплянето на планетата водата се е изпарила и се е образувал слой пари, под който се е акумулирала топлина. Хокинг до последно вярва, че този ужасяващ сценарий може да сполети и Земята, ако глобалното затопляне продължи с това темпо.

Ученът призовава към дългосрочни действия. Според него това значи не само да се прави всичко възможно да се забавят климатичните промени, но също така да се намери и план B.

Тук вече няма достатъчно място и единственото друго място, на което можем да отидем, са други планети. Единственото ни спасение е да се пръснем из Космоса, споделя още Хокинг.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари