Наши предци са се хранели с жени и деца

Наши предци са се хранели с жени и деца

Учените от университета в Хайделберг намериха доказателства за съществуването в Европа странен култ към канибализъм от времето на неолита.

Оказа се, че живеещите 7 хиляди години назад край бреговете на река Рейн, са принасяли човешки жертвоприношения.

Крупна гробница край Херксхайм бе открита още през 1994 г., но разкопките по нея започнали чак през 2005. В края на 2009 година археолозите публикуваха първите резултати от работата си.

В огромния гроб са били намерени останките на 1000 души, убити при жертвени ритуали. Костите на много хора са били оглозгани и по тях е имало следи от зъби.

Според ръководителя на археологическата експедиция Бруно Булестина от Университета в Бордо, находката се явява един от сравнително редките случаи с преки доказателства за жестоките нрави на хората в Европа по време на неолита.

"Намерихе доказателства, че в гладни години ловците на хора на Стария континент въобще не са били рядкост", подчертава Булестина. Той уточнява, че повечето оглозгани и нахапани кости са били на жени и деца. Увреждането на костите е свързани с обреди по време на погребението, при които на починалия е било отделяно месото от тялото.

С тази находка френският изследовател опровергава мнението на други учени, които смятат, че на Стария континент никога не е съществувал канибализъм.

Археологът Андреа Зива-Ланц провела проучване, чиято цел била да установи причините за този странен ритуал. "Бях веднага заинтересована на какво основание са се извършвли тези масови жертвоприношения, останките от които живите са изяждали", казва Зива-Ланц.

На мисълта, че жертвоприношенията са се извършвали по някаква религиозна причина, я навели керамични съдове, които археолозите открили в гробницата. Любопитното било, че тези съдове произхождали от райони, отдалечени на стотитици километри.

При лабораторни изследвания на зъбите на скелетите пък било установено, че тези хора също са били от други населени места.

Според Андреа Зива-Ланц Херксхайм може да и бил някакъв религиозен център, на който хора от различни места са идвали доброволно и са жертвали сами себе си в името на нещо. На какво обаче учените нямат отговор.

Зива-Ланц се отнася със скептецизъм към версията на колегата си Бруно Бурестина, че в Херксхайм е процъфтявал канибализъм. "Аз предпочитам да вярват, че става въпрос за доброволен ритуал", казва тя.

Виж повече

Рейтинг

3.5
Общо 6 гласували
5 2
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари