Марк Антоний - възход и падение

Марк Антоний

Един от най-интересните и противоречиви герои на Рим е Марк Антоний, известен най-вече заради любовта си с Клеопатра и трагичната смърт на двамата. Неговата съдба е вълнувала човечеството отдавна, на него и Клеопатра Шекспир е посветил една от известните си трагедии Антоний и Клеопатра. Кой е човекът, засенчван от други двама титани на древен Рим - Гай Юлий Цезар и Октавиан Август?

Марк Антоний - произход

Марк Антоний произхожда от семейство, което е част от клана Антонии в древен Рим. В този род има представителни както на патрициите, така и на плебеите. Сам Марк Антоний твърдял, че родът му произлиза от Антон - син на Херкулес. Все пак фактите сочат, че потеклото му идва от два от най-знатните родове в Рим. Той е син на Марк Антоний Кретик и внук на прочутия оратор Марк Антоний Оратор. По линия на своята майка Юлия Антония е племенник на Юлий Цезар.

Историците сочат за рождена дата на този герой на древен Рим 14 януари 83 година преди Христа, но според Плутарх годината на раждането му може да е и 86 преди Христа.

В хрониките на историята се разказва, че в ранните си години Марк Антоний е разпуснат младеж и характерът му е неуравновесен, отдава се на разврат. Дали това е истина, не може да се провери от останалите за него исторически извори, но е ясно, че на младини е изпратен да учи риторика в Гърция.

Марк Антоний и Цезар

През 54 година преди новата ера той става военачалник при Юлий Цезар. Марк Антоний се превръща в привърженик на Цезар, подкрепя го в конфликта, който избухва между Цезар и Гней Помпей, бие се на негова страна в битката при Рубикон. През 52 година преди Христа е от избраните за консул и авгур, а през 49 година преди новата ера става главнокомандващ на войските в Рим, тоест вторият човек след Цезар.

Триумвиратът

На 15 май 44 година преди Христа Гай Юлий Цезар е убит от недоволни сенатори начело с Брут и Касий. На следващата година - 43, е съставен триумвират. Рим се управлява от трима души - Марк Антоний, Октавиан Август и Марк Лепид. На Марк Антоний е поверено да управлява източните провинции.

Битката при Филипи

Триумвирите започват да преследват привържениците на Брут и Касий и повеждат война с противниците на Цезар. Решаващата битка е при Филипи през 42 година преди новата ера, когато Брут и Касий са разбити, а те самите се самоубиват.

Антоний и Клеопатра

Клеопатра

На следващата година - 41, Антоний отива в град Тарс и там среща Клеопатра. Влюбва се в нея и отиват заедно в Александрия. Любовта му е толкова силна, че е готов да подчини на нея политическите си интереси и да се откаже от управлението на Рим.

През 40 година преди Христа Антоний се оженва за Клеопатра, а през 34-та година я назначава за римски регент на Египет и Кипър. Бракът му разгневява Октавиан Август, защото Марк Антоний е женен за сестра му Октавия.

Преди Октавия той има още три жени - Фадия, Антония Хибрида и Фулвия. От всички жени има деца. Клеопатра също му ражда 3 деца.

Войната с Октавиан Август

Марк Антоний

Октавиан Август се възползва от това, че Марк Антоний стои в Александрия и все повече печели влияние в Рим. Той обвинява Марк Антоний, че е оставил жена си заради Клеопатра. Август отстранява Марк Лепид и става единствен господар на Рим. Успява да убеди римските граждани, че трябва да обявят война на Египет.

Битката при Акциум

На 2 септември 31 година преди новата ера флотите на Марк Антоний и Август се срещат при Акциум. Август има 260 леки кораба, а Марк Антоний 170 тежки и още 60 кораба на Клеопатра. Марк Антоний е победен и бяга в Александрия.

След този триумф над опонента си Октавиан Август обявява Римската империя.

Смъртта на Марк Антоний в Александрия

Октавиан Август преследва Марк Антоний и обсажда Александрия с флотата си. През 30 година преди Христа Август завладява Египет. Марк Антоний се самоубива на 1 август 30 година, а веднага след него се самоубива и Клеопатра.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати