sanovnik.bg»Статии»Сънища»Факти за сънищата»5 начина да спите по-добре всяка нощ

5 начина да спите по-добре всяка нощ

По-добър сън

Здравият и пълноценен сън всеки ден е от изключително значение за нашето здраве. Ако не се наспиваме добре, рискуваме да се разболеем. Липсата на сън води до редица рискове като развитие на сърдечно-съдови заболявания, напълняване, главоболие и отпадналост. Затова добрият сън всяка нощ е много важен за всеки.

Но как да се наспим добре всяка вечер? Ето 5 начина да спим по-добре всяка нощ!

Не прекалявайте с вечерята

Вечеря

Храносмилането изисква енергия, така че ако сте вечеряли прекалено много, то тялото ви ще трябва да работи усилено, за да преработи храната, която сте приели. По този начин няма как да заспите бързо и лесно. Затова опитайте се да се придържате към балансирано хранене през деня и избирайте лека вечеря.

Заложете на лека закуска

Лека закуска

Комбинирането на въглехидрати с протеини, съдържащи триптофан като чаша пълнозърнеста закуска с мляко, ще ви накара да се чувствате сънливи през целия ден. Въглехидратите спомагат за освобождаването на химикала, който задейства съня, в кръвообращението ви, което казва на мозъка, че е време за сън. Затова не яжте много въглехидрати на закуска.

Хапвайте повече морски дарове

Морски дарове
Снимка: Yordanka Kovacheva

Храненето с морски деликатеси като риба или морски дарове може да ви помогне да подобрите съня си. Причината - в рибните продукти се съдържа триптофан, който способства процеса.

Избягвайте мазни храни

Мазни храни

Една пица по време на вечеря, преди да си легнете да спите, може да предизвика киселини и разбунтува съня ви. Затова избягвайте мазни храни или цитрусови плодове (както и шоколад, мента и газирани напитки), непосредствено преди лягане.

Избягвайте люто

Пикантни храни

Стойте далеч от пикантните храни преди лягане. Те повишават телесната температура, което може да предизвика раздразненост и киселини, а оттам - лош сън.

Приемайте повече магнезий

Магнезии

Този минерал помага на организма да произвежда серотонин, който на свой ред произвежда мелатонин. Затова е добре да приемате по 200-300 мг магнезиев цитрат дневно с вечерята за добър сън. Балансирайте го с калций, (който спомага за усвояването му), като приемате 400 мг калций дневно на обяд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest