Ето кои спомени заличава мозъкът ни по време на сън

Сънуване

Макар че човешкият мозък има огромен капацитет за съхраняване на информация, някои от спомените ни се заличават по време на сън. Това установиха учени от университета Кеймбридж.

Изследвайки невронните връзки в мозъка, учените са установили, че спомените ни от второстепенно значение се заличават по време на сън, пише сайтът Медикъл експрес.

По време на сън мозъкът ни изследва кои от невроните съдържат актуална информация и кои от тях са заети с факти от второстепенно значение. Тези, които не съхраняват актуална информация, с времето започват да отслабват и се заличават.

Експериментите на изследователите са целели да установят какви процеси извършва мозъка ни по време на сън. Затова са проверили състоянието на невроните на лабораторни мишки, докато спят.

Спане

Поддържането на невронните връзки изисква много енергия и макар че обемът на паметта го позволява, активността на спомени, които нямат значение, е ненужно и затова мозъкът ги заличава.

Много по-ефективно е да се запази само най-необходимото. Дори и в този случай човешкият мозък изгаря около 20% от употребявани от нас калории.

По думите на ръководителя на проучването Ана Гонсалес Руеда заличаването на спомените помага на мозъка да предотврати превъзбуждане на нервната система. Но преди да се стигне до подобно заличаване, минава много дълъг период от време.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати