Фаталното безсъние, което доведе до смъртта на няколко поколения

Безсъние

През 1986 година се диагностицира изключително рядко заболяване, за което и до днес не е открит лек. Най-опасният му симптом е хронично безсъние, което води до сигурна смърт. По тази причина заболяването е наречено Фатално семейно безсъние.

Още по-ужасяващо е, че само един член от семейството да се разболее, фаталното семейно безсъние ще се предава поколения наред. Вече 27 рода са страдали от това състояние, като наблюдавали как техните близки гаснат от липсата на сън, очаквайки и техният ред да дойде.

Фаталното семейно безсъние е прогресивна наследствена болест, която причинява пълно безсъние на болните. Девет месеца, след като бъде диагностицирана, човекът умира.

Причина за това състояние е генетична мутация на белтъчното вещество в мозъка. Протеинът се превръща в прион, а това води до невродегенерация, която засяга нормалното функциониране на таламуса и междинния мозък.

В резултат на това мозъкът по-трудно контролира моторната система на организма, а циклите на съня са напълно разрушени.

Инсомния

Първите признаци на тази нелечима болест са леки и често биват игнорирани. Започва се с леко потене, а зениците започват да се свиват. С подобни симптоми тялото се подготвя за будуване.

След това идва най-тежкият от симптомите – продължително безсъние, което е съпроводено с мускулни спазми. Таламусът започва да се уврежда до степен, в която дори заспиването за 5 минути става непосилна задача.

Напредналата фаза на заболяване води до високо кръвно налягане, сексуална дисфункция, панически атаки, параноя, халюцинации и тикове. Липсата на сън предизвиква загуба на телесна маса и рамките на няколко месеца болният умира.

С това обаче ужасът не приключва, защото близките на страдащия от фаталното безсъние ще преживят същото.

За този вид разстройство на съня е отговорен ген, който се предава от поколение на поколение и все още не е установено какво кара белтъка в мозъка да мутира по този начин.

Учените и до днес се опитват да разберат основната причина за мутация, така че да открият лек за смъртоносната болест.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати