Честите кошмари – симптоми за нарушения в психичното здраве

Кошмар

Много от нас са склонни да отхвърлят кошмарите си като нещо, което не може да се обясни и поради тази причина не трябва да му се обръща внимание.

Все пак, ако често спите неспокойно, това може да е предупредителен знак за по-сериозни проблеми, свързани с психиката, според ново проучване на психолози от Университета в Турку, Финландия. Техните открития показват, че кошмарите трябва да се разглеждат като ранно предупреждение за нарушения на психичното здраве.

Рискът не е много голям. Повечето страдащи от кошмари не стават самоубийци, но посланието трябва да е ясно – честите кошмари трябва да се приемат сериозно и да се потърси помощ срещу тях, казва авторът на изследването Нилс Сандман.

Констатациите от проучването са направени чрез анализиране на всички финландски проучвания на психичното здраве на населението, провеждани през пет години в периода 1972 година – 2012 година.

Обработването на данните било изключително трудно и е направено няколко пъти, тъй като в изследванията били включени ветерани от Втората световна война, което можело да повлияе на крайните резултати. Учените открили, че участвалите във войните имат много повече кошмари от останалите хора, въпреки че те не им се отразяват така зле, както на останалите страдащи от лоши сънища.

Сънища

В крайна сметка учените успели да заключат, че интензитетът на кошмарите е пряко свързан с увеличението на риска от самоубийство. Определени в изследването като интензивни сънища с отрицателен емоционален тон, честите кошмари водят и до силни душевни разстройства и дори до влошаване на физическото здравословно състояние.

Проучването открило и нещо странно. Рискът от самоубийство, увеличен от кошмарите, се различава при двата пола. Жените имат по-често подобни лоши сънища, но мъжете, страдащи от неспокоен сън, са много по-застрашени от самоубийство.

Макар че има още много причини за суицидно поведение, кошмарите са един от основните рискови фактори за това. Хората, които често страдат от тях, непременно трябва да се погрижат за психическото си здраве, казва Сандман.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати