Учени откриха истинската причина защо хората трябва да спят

спане

Според ново изследване истинското предназначение на съня е да помогне на мозъка да забрави някои спомени, така че да можем да съхраним други за дълготрайна употреба за напред в живота.

В продължение на години учените от цял свят се опитваха да разберат точно поради каква причина хората трябва да спят в продължение на приблизително една трета от деня и по-голямата част от живота си. Новото проучване обаче ясно доказва, че сънят е основен инструмент на мозъка, с който той съхранява информация.

Важно откритие в проучването е и фактът, че сънотворните хапчета, които помагат на милиони хора да заспят, пречат на процеса по съхраняване на полезна информация.

Основните тези в работата на учените са доказани след серия експерименти с лабораторни мишки. Гризачите били поставени в непозната за тях обстановка. Всички били подложени на лек електрошок на мястото и върнати в старите им клетки. След това на половината били дадени лекарства, които да ги държат будни, докато останалите били оставени да се наспят на спокойствие.

сънища

На следващия ден учените върнали мишките в новите клетки. Тези, които били оставени да се наспят, застинали на едно място и не смеели да помръднат. Другите, които будували, обаче съвсем спокойно започнали да проучват новите клетки.

Според учените мишките, чиито мозъци били отпочинали, имали съвсем ясен спомен, че новото място, в което са поставени, крие опасност. Докато мозъците на тези, които будували, не успели да отсеят ненужните спомени и да запаметят нови, които ще им помогнат да се предпазят от опасности.

Изразът, че утрото е по-мъдро от вечерта, е съвсем верен. Сънят ни помага да изясним нашите идеи и мисли. Досега смятахме, че мозъкът почива, докато спим, заедно с останалата част от тялото. Оказа се, че това съвсем не е така.

Той работи на пълни обороти по време на сън, като отсява всичко излишно от деня и складира необходимото за безопасното ни съществуване, казва водещият на изследването д-р Греъм Дайринг от университета Джон Хопкинс.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати