Тест с лъжица ще ви покаже дали страдате от недоспиване

Безсъние

Елементарен тест с лъжица, разработен от доктор Натаниел Клейтман от университета в Чикаго, може да ви покаже дали наспивате добре или страдате от разтройства на съня.

Тъй като на практика е трудно всеки човек сам да проследи всяка една от фазите на съня, е много вероятно да страдате от някакви нарушения, без да знае.

За да проверите дали сънят ви е качествен, са ви нужни една лъжица и метална табла. Нужно е също стаята, в която провеждате теста, да е тиха и тъмна, а най-доброто време за изследването е ранният следобед.

Трябва да легнете с лъжица в ръка, като ръката ви трябва да се намира на ръба на леглото. На пода поставете метална табла, за да може да чуете звука от падането на лъжицата от отпусната ви пръсти при заспиване.

След като се подготвите, легнете и се отпуснете, за да заспите, като преди това погледнете точния час. Когато чуете звука от падащата лъжица, се разсъните и погледнете отново часа.

Недоспиване

Интервалът между часа на заспиване и часа на събуждане може ясно да ви покаже дали страдате от недоспиване.

Ако интервалът между времето на заспиване и времето на събуждане е 5 минути, то вие имате много сериозен проблем с липсата на сън. Ако е 10 минути, то вашите проблеми не са сериозни, но трябва да поработите върху здравословния сън.

Идеалният вариант е 15 минути интервал, което говори, че вие се спите достатъчно добре.

Според проучванията все повече хора спят по-малко от нужните 7-8 часа на денонощие, а възрастта се оказва най-често срещаният фактор при определянето на качеството на съня.

Според учените от Университета в Мичиган с напредването на годините социалното напрежение надделява над биологичния часовник и кара хората да спят по-малко.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати