Трите ежедневни грешки, които вредят на здравословния ви сън

Събуждане

Некачественият сън е една от най-честите причини за редица здравословни проблеми, а според експертите повечето хора предизвикват сами разстройствата на съня чрез няколко дребни на пръв поглед грешки.

Дори да се стараете да лягате по едно и също време и да четете книга всяка вечер преди сън, има няколко вредни навика, с които може да навредите на здравословния си сън.

Не проверявайте телефона си, ако се събудите

Напълно нормално е да се будите често през нощта и според научните изследвания това е дело на нашата еволюция. Доказано е, че човек може да се буди до 10 пъти на нощ, без това да се отразява на качеството на съня му.

Но ако започнете да ровите из телефона си, щом се събудите, ще заспите много по-трудно. Не търсете занимание, ако прекъснете съня си, а отново затворете очи и ще заспите само до няколко минути, съветва науката.

Не мислете за утрешния ден преди сън

Четене на книга

Винаги се фокусирайте върху нещо, които ви успокоява, когато легнете в леглото. Медитация или четене са подходящи хобита, които ще настроят организма ви за сън.

Но в никакъв случай не правете планове за утрешния ден, тъй като тези мисли могат да ви занимават с часове и да заспите по-късно, а на другия ден да ви липсва нужната енергия, за да осъществите намеренията си.

Сънят не може да се наваксва

Широко разпространен е митът, че ако една вече спим по-кратко, следващата нощ може да спим повече по този начин да компенсираме еднократната липса на сън.

Истината обаче е, че сънят не може да се наваксва и дори само една вече да се спали по-малко от необходимите часове, това се е отразило на тялото ви и няма никакво значение колко ще спите следващия ден.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати