Имаме лош сън заради нарушената връзка със слънчевата светлина

Безсъние

Все по-често могат да се срещнат нощни птици, които предпочитат да стоят до малките часове и трудно стават сутрин. Тази тенденция има своето обяснение и според Тил Рьонеберг от Мюнхенския университет нарушенията на съня в съвремието се дължат на загубената връзка със слънчевата светлина.

Докато в миналото хората изцяло са подчинявали ежедневието си на въртенето на Земята около Слънцето, в съвремието може да си осигурим източници на изкуствена светлина и така да стоим будни, дори и когато навън е тъмно.

Това според професор Рьонеберг е нарушило механизма на нашия вътрешен часовник. Преди хората са били много по-зависими от слънчевата светлина и тя ги е насочвала кога да бъдат активни и кога да почиват.

Днес обаче с изкуствената светлина удължаваме деня и по тази причина повечето хора спят с до няколко часа по-малко. През деня светлината е ясен сигнал, че трябва да сме будни, но през нощта не е достатъчно тъмно, за да заспим.

Често се случва хора, които сменят една часова зона с друга, да страдат от тежки разтройства на съня и отпадналост. Учените определят тези симптоми като социална часова разлика, а засегнати от нея са предимно пушачите, хората, които злоупотребяват с алкохол и кофеин, и по-пълните хора.

Спане

Рьонеберг обяснява, че вътрешният ни часовник, наричан още биологичен часовник, е продукт на еволюцията и се е основал именно на връзката със слънчевата светлина.

Германският учен обаче е категоричен, че връзката между хората и слънчевата светлина не е напълно прекъсната. Изследванията му показват, че колкото по на запад живее една група хора, толкова по-вероятно е да спят до по-късно.

Заключението е, че биологичният часовник на хората все още се контролира от Слънцето, но е нужно старание, за да се съобразяват с неговия цикъл, а не с будилници.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари