Циркадните ритми отричат ранното ставане

Събуждане

Хората, които чистосърдечно обичат да стават рано, се броят на пръсти. Ранният старт на деня може и да е предпоставка за успеха, но може и да повлияе негативно на здравословното ни състояние.

8 часа сън са достатъчни на човек, за да презареди и отпочине достатъчно. Въпреки това, дори да си осигурим нужната доза сън, сутрин ни е крайно трудно да станем с усмивка. Именно с този феномен са се заели учените от Оксфорд.

Изследването на учените е показало, че натовареният график на повечето хора е в противоречие с техните циркадни ритми или т.нар биологичен часовник.

Това са циклите, които отговарят за психическите, физически и поведенчески промени у човека. Те контролират всеки 24 часа от живота ни. Именно циркадните ритми ни казват кога да заспим и кога да се събудим. Те са вътрешният будилник на всеки човек.

Ранно ставане

Циркадните ритми са основна част от живота на всеки един от нас. Освен за съня, те на практика отговарят за всяко нещо в живота ни – кога чувстваме прилив на енергия и кога не, кога сме гладни и кога сити. Именно затова ранният старт на деня може да се окаже крайно нездравословен за живота ни, тъй като той се явява в противоречие на природните ни навици.

Резултатите от тестовете показват, че денят за децата между 8 и 10-годишна възраст трябва да започва не по-рано от 8.30 часа. Тези между 16-18 години пък са най-работоспособни след 10 часа сутринта, не по-рано.

За да се възползват максимално от циркадните си ритми, хората между 18 и 55 години също не трябва да започват работа преди 10 часа сутринта.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари