Какво трябва да знаем за здравия сън

Сън

Добрият сън е важен за здравето на нашия организъм. Умората е естествено човешко състояние, което се проявява след труден работен ден и само силният и дълбок сън ще ни отърве от нея.

Да обезпечите себе си със здрав сън е важно, за да запазите младостта и красотата си. В зависимост от типа на нервната система, възрастните хора се нуждаят от между 6 и 10 часа сън на едно денонощие. Най-често хората спят около 8 часа на ден, но има и такива, на които им трябват и 12 часа, за да се чувстват ползотворни.

Всяка нощ човешкото тяло извършва със себе си така нареченото "пролетно почистване" като прочиства всяка клетка, премахва "боклука" и мъртвите клетки. Ако този процес по някакъв начин бъде нарушен заради недоспиване, след известно време в организма ни започват да се забелязват някои промени.

А ако недоспиването стане периодичен процес, тогава един по един се появяват всевъзможни проблеми - кръгове под очите, целулит, бледост, понижен имунитет, раздразнителност, невнимание, крайно изтощение. С други думи всичко, което предизвиква преждевременно стареене.

Температурата в стаята е важна за здравия сън. Идеалната температура трябва да е 16-19°. Като се вземе предвид този факт, както и факта, че отоплението (парно, печки или др. отоплителни уреди) изсушава въздуха в стаята, е по-добре да се спи на леко отворен прозорец.

Пълноценен Сън

Ако човек отделя достатъчно време за сън, но се събужда по няколко пъти, това означава, че той не живее в хармония с биологичния часовник на тялото си.

Смята се, че най-подходящото време за събуждане е между от 6.00 до 8.00. Именно по това време организмът започва да произвежда хормона на събуждането - кортизол, който ни осигурява енергия за целия ден.

Най-полезно е да заспиваме преди полунощ. Лягането трябва да бъде не по-късно 22.00-22.30 ч., когато организмът ни започва да произвежда мелатонин, хормона на съня.

Той се произвежда само по тъмно, така че е важно да спите без светлина и с плътно затворени завеси. Ранно събуждане около 4-5 сутрин не носи вреда на организма.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати