Доказано! Жените имат нужда от 20 минути повече сън

Сън

Дамите се нуждаят средно с 20 минути повече сън от мъжете. Това се налага от факта, че използват мозъка си много по-активно, докато са будни.

Жените са известни със способността си да се справят с няколко неща едновременно. Това означава, че те използват много повече мозъка си, за разлика от мъжете. Изследванията показва, че мозъците на представителките на нежния пол са много по-сложно устроени.

В проведеното изследване са наблюдавани общо 210 мъже и жени на средна възраст. Учените са изследвали мозъчните им функции по време на възстановителния период, познат още като сън, а цялото проучване е представено в Индипендънт.

Данните показват, че по време на дълбокия сън кората на главния мозък, частта, отговорна за езика, мисловната памет и изобщо всички функции се освобождава от сетивата. Така тя преминава в режим на възстановяване, за да се събудим бодри и готови за нови предизвикателства.

Количеството сън, от което се нуждае всеки индивид, се определя от сложността и интензитета на мозъчната активност през изминалия ден. Това означава, че колкото повече използвате мозъка си, от толкова повече сън се нуждаете. Продължителността му се определя от това колко време трябва на мозъка ви да се възстанови от използването му.

Безсъние

Жените използват повече от възможностите на мозъка си, което значи, че се нуждаят и от повече сън. Учените са изчислили, че в обичайния случай това са 20 минути повече за дамите. Въпреки това тук влизат и мъжете, чиято работа изисква вземането на много решения и нестандартно мислене. Те също имат нужда от повече сън в сравнение със средностатистическия мъж.

При жените, които не получават достатъчно количество сън, това се отразява крайно негативно. Изразява се с редица странични ефекти като депресии, гняв, психологичен стрес, враждебност. Интересното е, че негативите не се проявяват при недоспалите мъже.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати