Светлината от улицата ни пречи да спим нормално!

Безсъние

Вътрешният часовник на човек се обърква, ако нощем навън е светло. Това пречи на здравословния сън.

Проблемите със съня са сред основните неразположения, с които хората в градовете се сблъскват. Специалисти от Станфордския университет в САЩ са открили основната причина за това – уличните лампи.

Известно е, че тялото ни реагира остро на денонощните промени в осветлението. Когато вечер е светло, вътрешният ни часовник тотално се обърква.

Учените са наблюдавало 15 863 човека в продължение на 8 години. Била взета предвид и осветеността на улиците, на които живеят през нощта. Резултатите красноречиво показали, че хората, които живеят в градове с население от 500 000 души, нощем са изложени на от 3 до 6 пъти по-силно осветление в сравнение с жителите на по-малките градове. Това водело до много по-сериозни проблеми със съня. Най-добре се чувствали хората, живеещи извън града.

Улични лампи

До 29% от жителите на големите градове се оплаквали от качеството на съня. За сравнение процентът на жители от малките населени места бил 16% и намалявал прогресивно с по-малкото активното осветление. Хората, които били излагани на интензивно осветление, по-често се оплаквали от умора.

Нощните лампи намаляват продължителността и качеството на съня. При силно осветление човек не си доспивал с до 6%, т.е. спи по-малко от 6 часа на денонощие. Силното осветление карало мнозина да се събуждат през малките часове, което също пречело на пълноценния и здравословен сън.

Те страдали от сънливост и не можели да се съсредоточат в рутинните си дейности. Един от вариантите това влияние да бъде ограничено, е поставянето на плътни завеси или щори, с което да се ограничи влизането на светлина от улицата нощно време.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати