Ползите от следобедната дрямка

Дрямка

Ползите от следобедната дрямка се безспорни. Учените потвърждават това с мотива, че благодарение на нея човешкият организъм получава един своеобразен рестарт от напрегнатото ежедневие и стрес. След следобедния отдих, изследвания са показали, човек е с по-висока концентрация и по-крепко здраве.

Специалисти твърдят, че най-доброто време за следобедна дрямка е между 14 и 15 часа. Допълнително доказателство за това са твърденията на редица известни личности, допринесли за световната история като Наполеон, Томас Едисън, Леонардо да Винчи и Уинстън Чърчил, че следобедната дрямка им е помогнала в делата, променили света.

Учените смятат, че ако нямаме време, дори и половин час сън следобед ще ни е от голяма полза. Четири са основните предимства на следобедната дрямка:

1. 100 процента ефективност след един час сън

Според много експерти дори и един час сън повишава двойно работоспособността на работника. Изследване на НАСА дори е успяло да пресметне, че кратката дрямка увеличава работоспособността със 100 процента.

Ползата от дрямката е много по-ефикасна от кафето или тренировката. Наскоро дори в Берлин, Германия бе открито кафене, където служителите, работещи в големите фирми в центъра на града, могат да дремнат в обедната почивка.

Следобеден сън

2. Следобедната дрямка = здраве

Преумората от работата и недоспиването могат да доведат до повишаване на кортизола в организма. Този хормон е причинител на стреса. Той увеличава глюкозната нетолерантност и мазнините около корема, отслабва мускулната и имунната система, пречи на ученето и запаметяването и намалява нивата на растежния хормон и тестостерона.

Специалисти препоръчват най-вече почивка, за да може организмът да се справи с високите му нива. Това става, защото при сън в тялото се отделя хормон на растежа, който противодейства на кортизола. Отделно от това той помага на подобряването на имунната система, сексуалната функция и дори за свалянето на килограми.

3. Намалява риска от сърдечни заболявания

Изследвания показват, че за хората, които спят следобед, рискът от инфаркт е минимален.

4. Повече сън - по-добро настроение.

При сън в организма ни се отделя серотонин, който регулира съня, апетита и настроението и създава чувство на удовлетвореност.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати