Заспиваме за 1 минута с метод на учен от Харвард
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Заспиваме за 1 минута с метод на учен от Харвард

Заспиваме за 1 минута с метод на учен от Харвард

Заспиване

Професор Андрю Уейл от университета Харвард е открил метод на дишане, с който може да заспим само за 1 минута. Методът се нарича 4-7-8 и е основан на йогийски практики.

Методът за дишане може да се прилага и като форма на медитация, с която да се постигне пълно отпускане на ума и тялото. Самият Андрю Уейл споделя, че този способ за дишане е използван от векове в Индия.

Методът 4-7-8 се основава на три стъпки, от които идва и името му:

1. Вдишайте през носа в продължение на 4 секунди;

2. Задръжте дъха си за 7 секунди;

3. Бавно издишайте през носа в продължение на 8 секунди.

Това елементарно дихателно упражнение забавя сърдечния ритъм и действа изключително успокояващо. Ако се повтаря в продължение на 1 минута, човек заспива без да са му необходими други методи, с които да предизвика съня.

Експерименти на Уейл показват, че хората, които са пробвали този метод, са се събуждали чак на сутринта, а последното нещо, което помнели, е че са броели до 8.

Събуждане

Техниката е прилагана от състезатели и хора, работещи в напрегната обстановка, които са по-нервни при предстоящо събитие и трудно заспиват. Те свидетелстват за нейната ефикасност.

Дишането снабдява мозъка с кислород, забавя сърдечния ритъм, като по този начин подобрява съня. След това тялото се чувства отпочинало и успокоено.

Ако искате просто да се успокоите, използвайте тази техника и на работното място като повторите 3-4 пъти и междувременно затворите очите си.

Освен при съня, тази техника е много полезна при борбата срещу стреса и тревожността. За тази цел е нужно, изпълнявайки упражнението, да дишаме бавно, а задържането на дъха е задължително, за да се успокои сърдечната честота.

Тази практика успокоява и ума, тъй като изисква концентрация върху дишането. В този момент няма да осъзнавате как, но вашата централна нервна система постепенно ще се успокои и тревожността ще си отиде. В резултат на това, цялото тяло релаксира.

Рейтинг

5 4
4 35
3 16
2 24
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Вили
Вили
19.11.2015 23:18
Ще пробвам този метод.
0
0
Михаела
Михаела
30.06.2015 22:59
Искам да попитам как ще си отпуснеш ума като трябва да броиш?!?
0
0
Руми
Руми
09.08.2015 10:24
Методът с броенето е много стар и известен. При напрежение, ако започнеш да броиш шарки, коли или каквото и да е активираш другата половина на мозъка и по този начин избутваш негативното от ума си, което съответно те отпуска.
0
0
Мариела
Мариела
29.05.2015 00:04
Не заспах. Дори пулсът ми се вдигна.
7
1
Скептична
Скептична
24.04.2015 10:20
Значи след третото повторение трябва да сме заспали...?!
6
0