sanovnik.bg»Статии»Сънища»Защо бълнуваме според психологията

Защо бълнуваме според психологията

Защо бълнуваме според психологията

Начинът, по който спим, и това, което сънуваме, може много да ни разкаже на психичния ни живот. Най-често съновидението показва нашите желания и потребности, независимо дали ги осъзнаваме или не.

Несъзнатите ни желания са това, което по някаква причина сме цензурирали и дори не знаем, че ги искаме т.е. те остават скрити за нас и именно сънищата ни ги разкриват чрез различни символи.

Бълнуването е най-явният метод, чрез който могат да се разкрият несъзнатите желания. Най-често то е провокирано от неприятни преживявания в съня. Процесът на бълнуване е реакция на това, което се случва във съновидението.

Защо бълнуваме според психологията

Бълнуващият често и не си спомня съня, тъй като инстинктите му за изтласкване на неприятния спомен са добре развити.

Според трудовете и изследванията в психологията човек най-често бълнува, когато изпитва силно вътрешно напрежение, страх, стрес, психическа травма или депресия, които сам не осъзнава.

Алкохолът, медикаментите, пушенето и влошеното здравословно състояние също могат да ви накарат да бълнувате.

Говоренето насън се нарича още сомнилогизъм и науката го определя като доброкачествено разстройство на съня. То се появява най-вече в детска възраст, но не рядко се среща и при възрастни.

Децата често бълнуват, тъй като това им помага да обработят новата информация, на която са станали свидетели пред деня.

Защо бълнуваме според психологията

Бълнуването е нарушение на съня. Същото е и скърцането със зъби, наричано още бруксизъм. От него често страдат хора с повишена емоционална възбудимост и такива, които работят много.

Хората, които често скърцат със зъби през нощта, са тревожни, водят напрегнат живот или са прекалено уморени от работа. Понякога и един успокояващ чай преди сън помага при решаването на този проблем.

Ако ви се случва да се смеете насън, означава, че се освобождавате от вашите проблеми. Най-вероятно усещате силен натиск върху себе си и не можете или не желаете да го споделите с никого. Възможно е също и да сте неуверени в нещо, което правите.

Сълзите насън също са начин да се освободите от напрежението или обида, на които сте обект в будно състояние. Ако плачете насън, е много възможно да сте преживели някаква травма или да потискате болката си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 5
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Swagче
Swagче
03.06.2015 19:45
И аз бълнувам, ставам от леглото, скърцам със зъби... Мама все ми разправя, какво съм говорила.На мен ми става интересно, защото дори не съм знаела че бълнувам.Една нощ си легнах и на сутринта забелязах, че скобите( да носех скоби ) ми ги няма!!! За щастие ги открих под одеалото. Но според мен не е възможно толкова да съм скърцала със зъби, че да си изплюя скобите.Имало и е моменти в които да говоря на друг език!!! Е, мамво да направя по въпроса?????
3
0
Смийгъл
Смийгъл
18.06.2015 12:02
На чужд език, който знаеш или?
0
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
22.12.2014 19:09
Ще бъде добре да пишат подобни статии по различни теми относно бълнуването, нещо по-подробно. Въпреки че човек и сам може да си намери ако се разрови. Но има доста неща които се намират трудно дори и в интернет. Аз лично се интересувам от подобни неща... пък и съм била свидетел на бълнуване и ми е интересно да слушам подобни "монолози", а още повече искам да разбера причините които са ги предизвикали.
0
3
sibel
sibel
20.12.2014 13:36
Аз скърцам със зъби бълнувам ...
0
2