Легенда за капана за сънища
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Легенда за капана за сънища

Легенда за капана за сънища

Капан за Сънища

Капан за сънища, сънохващач или ловец на сънища (dreamcatcher) е ръчно изработен индиански амулет, изграден от върбов обръч, в който е преплетена мрежа от шнурове, наподобяваща паяжина. В центъра се слага перо от нощна птица, обикновено някакъв вид сова.

Талисманът може да се украси с различни елементи като пера, мъниста и други. Този амулет може да бъде срещнат в почти всеки дом, тъй като се смята, че предпазва обитателите на жилището от зли духове. Как обаче се е зародила идеята за ловеца на сънища?

Тръгвайки по следите на мистичния амулет, откриваме, че тези капани са най-характерни за индианците от племето Оджибуе. Те изработвали за малките си деца амулети във формата на паяжина, закачени на обръч, и ги слагали над мястото им за сън, за да хващат капаните всички кошмари.

Постепенно ловците за сънища станали част от живота и на възрастните хора, тъй като те се надявали, че ще бъдат предпазени от зли духове. След като сред местните започнали да се сключват повече бракосъчетания, амулетите преминали и сред племето Лакота, което си съставило своя идея за сънохващача.

Индианци

Според легендата на племето Оджибуе обаче капанът за сънища се появил по следния начин: Една баба наблюдавала кротко как всеки ден паяк плете мрежа над мястото, където спяло внучето ѝ. Един ден внучето видяло паяка и решило да го убие.

Бабата обаче не му позволила да наранява паяка и заради това то поискало да се отблагодари на добрата възрастна жена. Паякът оплел здрава мрежа над леглото на жената и обещал, че тя ще хваща всички лоши сънища и мисли, за да се чувства бабата винаги спокойна.

Всяка част от капана за сънища има свое собствено значение. Кръглият обръч служи основно за захващане на мрежата, но според някои твърдения изобразява и кръговрата на живота. Мрежата пък е направена така, че да наподобява тази на паяк.

Перата на сънохващача също имат специална роля. Те са като нежни стебла, по които хубавите сънища навлизат деликатно в съзнанието на човек, докато той се е отдал на сладка дрямка.

Днес могат да се видят най-различни ловци на сънища. Понякога те са украсени с камъни, мъниста или други орнаменти, в зависимост от личните предпочитания и суеверия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ваня
Ваня
18.01.2015 08:25
Харесва ми.
4
0
вили
вили
28.04.2015 19:37
и на мен
1
0
Вили
Вили
12.10.2014 19:02
Интересна тема.
3
0