sanovnik.bg»Статии»Сънища»Най-страшните разстройства на съня

Най-страшните разстройства на съня

Разстройства на съня

Най-честата причина за разстройството на съня са стресът и тревожността. По принцип, времето за сън е това, което ни дава отдих и ни позволява физически и психически да се подготвим за следващия ден.

Има обаче хора, които страдат от различни травмиращи психологически или неврологични разстройства, наричани парасомнии. Някои от тях са толкова страшни, че биха конкурирали и най-ужасяващите ви кошмари.

Ето кои са най мистериозните за медицината разстройства на съня:

Синдром на експлодиращата глава

Тази парасомния се проявява в началото на дълбокия сън. В този момент спящият се стряска от силен кънтящ шум, който сякаш излиза от главата му, от вътрешността на черепа му или някъде близо до него. Често той е придружен от силен проблясък от светлина. Някои определят шума като изстрел, експлозия или сблъсък на чинели. Той не причинява болка и сериозни заболявания, само силен дискомфорн, най-вече при жените над 50-годишна възраст.

Сънно пиянство

Това разстройство засяга до една седма от хората по света. При него хората са объркани при събуждането си, все едно са мъртвопияни. Те не съзнават действията си и опитите да бъдат събудени са абсолютно напразни.

Нощно хранене

Фрийрън синдром

Определян още като Разстройство на съня и будуването не през 24 часа, хората с това разстройство на съня имат цикъл на сън, който е забавен с няколко часа всеки ден, което прави невъзможни редовните действия по график. Парасомнията е типична за хората с увредено зрение.

Разстройство на нощното хранене

Да, тези хора преяждат хронично през нощта, докато спят. Някои дори готвят, при което се завишава рискът от порязвания, изгаряния и травми при падания.

Синдром на спящата красавица или синдром Клайн-Левин (KLS)

Страдащите от тази парасомония имат чести и необичайно дълги епизоди, при който са твърде изтощени, за да станат от леглото, дори в будно състояние. Така те могат да прекарат в заспало състояние от 20 часа дневно, до няколко месеца.

Сънна парализа

кошмар

И до днес някои обясняват тази парасомния с дявола, душите на мъртвите и дори с отвличанията от извънземни. При нея събуждането е придружено с неспособност за помръдване. Разстройството се характеризира с неспособност да се помръдне която и да е част от тялото както при заспиване, така и при събуждане.

Секс-сомния

Поведението по време на сън при това състояние включва както минимално докосване, така и пълноценен полов акт. Има редица случаи, в които предполагаеми изнасилвачи са оправдавани, тъй като твърдели, че са секс-сомниаци или са спали по време на акта.

Семейна инсомния

Фатална семейна инсомния е наричана още "най-ужасната болест, от която може да се разболеете". Тя е наследствен тип инсомния, при която хората страдат от постоянно безсъние и изтощение. В някои случаи това води до влошаване на здравословното състояние, изпадане в кома и смърт, както и до директна смърт. До момента има 26 регистрирани случаи на страдащи от това заболяване. То засяга частта от мозъка, която отговаря за съня, и е смъртоносно. Обикновено заболелите умират от 6 до 32 месеца след появата на първите симптоми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати