Откриха защо възрастните хора спят по-малко

Възрастни Хора

Изследване на медици от университета Харвард откри причината, заради която възрастните хора спят по-малко от по-младите. Това е така заради понижаването на определени неврони.

Изследването на учените е установило, че с напредване на възрастта в човешкия организъм постепенно намалява количеството на инхибитори-неврони, които са пряко свързани с продължителността на съня.

Групата нервни клетки е отговорна за блокирането на съзнателните мисли, което ни помага да се унесем за сън. При по-възрастните хора обаче тези клетки са в по-малки количества, на което се дължи и безсънието им.

Малкият брой на инхибитори-неврони създава проблеми със съня и при хората, болни от Алцхаймер. Те също заспиват трудно, защото не могат да блокират съзнателните си мисли.

Водещият учен в изследването професор Клифорд Сейпър заявява, че екипът му е стигнал до заключението, че 70-годишните хора спят с около 1 час по-малко от 20-годишните.

Безсъние

Загубата на тези неврони с остаряването или при настъпването на болестта на Алцхаймер са една от главните причини за нарушенията на съня – категоричен е специалистът.

Учените смятат, че откритието им ще помогне в разработването на нови методи за борба с безсънието при възрастните хора.

Безсънието предизвиква редица здравословни проблеми като когнитивната дисфункция, повишено кръвно налягане и тенденцията към развиване на диабет от тип 2.

Опити върху лабораторни мишки са показали, че неврони, наречени вентролатерални преоптични ядра, задействат процеса на запиване при гризачите.

Според професор Сейпър същият ефект може да бъде предизвикан и при хората.

Основен виновник за безсънието при хората са натрапчивите съзнателни мисли. Изследователите съветват, когато си легнете, да освободите ума си от проблемите на ежедневието и да се отпуснете. Това доказано ще ви помогне да заспите по-бързо.

Най-ефикасната техника за прогонването на съзнателните мисли е четенето на книга. Преди да заспите може и да медитирате, като си представите една спокойна гледка – например красив плаж.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Роузи
Роузи
31.03.2015 00:03
Това са глупости нее вярно.
0
0
РУМИ
РУМИ
10.11.2014 14:15
ИЗМИСЛИЦА, аз съм на 70г. и спя както винаги съм спала
по 9-10часа
0
0