Мозъкът старее заради недоспиване
The Brain Ages Due to Lack of Sleep
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»Мозъкът старее заради недоспиване

Мозъкът старее заради недоспиване

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Мозъкът старее заради недоспиване

Заради недостига на сън мозъкът старее по-бързо и хората, които не си доспиват, страдат по-често от деменция, болест на Алцхаймер и други проблеми, свързани с паметта.

Данните са получени от изследване на сингапурски учени, които са стигнали до заключението, че сънят има пряко влияние върху мозъчната дейност.

Мащабното проучване е продължило две години и изследвало навиците за сън на групи доброволци, като сънят на участниците е бил следен с магнитен резонанс.

Оказало се, мозъчната дейност при доброволците, които спели по-малко, намалява, което ясен показател за неговото стареене.

Според учените здравословният сън обхваща период от 6 до 8 часа. Експертите не изключват и възрастта като фактор за недоспиването, тъй като в други изследвания е доказано, че с течение на годините хората изпитват все по-малка нужда от сън.

Група британски учени добавят, че ако консумирате сирене преди лягане, няма да сънувате кошмари.

Връзката между сиренето и съня е доста сложна и ние не можем да установим точната зависимост между консумацията на продукта и кошмарите – заяви пред Дейли мейл професор Иън Хиндмарч от британския изследователски екип.

Недоспиване

Според изследователите от университета на Мидълсекс аминокиселината триптофан в сиренето влияе положително върху настроението и съня.

Недостигът на сън води до големи проблеми в човешкия организъм в това число редица сърдечносъдови и цереброваскуларни заболявания, проблеми с обмяната на веществата, захарен диабет и затлъстяване, а също така и различни болести, засягащи очите.

Американските офталмолози са доказали, че нестабилният и недостатъчен сън предизвиква замъглено зрение и дискомфорт в очите.

Учените от САЩ твърдят и че недоспиването предизвиква и глаукома – втората най-разпространена причина за развитието на необратима слепота.

Безсънието, от друга страна, може да доведе исхемична оптична невропатия – съдово поражение на очния нерв, характеризиращо се с внезапно болезнено изгубване на зрението на едното око.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest