Мозъкът старее заради недоспиване
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Мозъкът старее заради недоспиване

Мозъкът старее заради недоспиване

Недоспиване

Заради недостига на сън мозъкът старее по-бързо и хората, които не си доспиват, страдат по-често от деменция, болест на Алцхаймер и други проблеми, свързани с паметта.

Данните са получени от изследване на сингапурски учени, които са стигнали до заключението, че сънят има пряко влияние върху мозъчната дейност.

Мащабното проучване е продължило две години и изследвало навиците за сън на групи доброволци, като сънят на участниците е бил следен с магнитен резонанс.

Оказало се, мозъчната дейност при доброволците, които спели по-малко, намалява, което ясен показател за неговото стареене.

Според учените здравословният сън обхваща период от 6 до 8 часа. Експертите не изключват и възрастта като фактор за недоспиването, тъй като в други изследвания е доказано, че с течение на годините хората изпитват все по-малка нужда от сън.

Безсъние

Група британски учени добавят, че ако консумирате сирене преди лягане, няма да сънувате кошмари.

Връзката между сиренето и съня е доста сложна и ние не можем да установим точната зависимост между консумацията на продукта и кошмарите – заяви пред Дейли мейл професор Иън Хиндмарч от британския изследователски екип.

Според изследователите от университета на Мидълсекс аминокиселината триптофан в сиренето влияе положително върху настроението и съня.

Очен преглед

Недостигът на сън води до големи проблеми в човешкия организъм в това число редица сърдечносъдови и цереброваскуларни заболявания, проблеми с обмяната на веществата, захарен диабет и затлъстяване, а също така и различни болести, засягащи очите.

Американските офталмолози са доказали, че нестабилният и недостатъчен сън предизвиква замъглено зрение и дискомфорт в очите.

Учените от САЩ твърдят и че недоспиването предизвиква и глаукома – втората най-разпространена причина за развитието на необратима слепота.

Безсънието, от друга страна, може да доведе исхемична оптична невропатия – съдово поражение на очния нерв, характеризиращо се с внезапно болезнено изгубване на зрението на едното око.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати