sanovnik.bg»Статии»Сънища»Хроничното недоспиване води до оглупяване

Хроничното недоспиване води до оглупяване

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k475
Недоспиване

Добрият сън е ключът към здраве и позитивни емоции. В натоварени времена като нашите обаче често си недоспиваме. Мнозина смятат, че подобен проблем може да се компенсира с доспиване през свободното време. Учените доскоро също смятаха, че познавателните (когнитивни) функции на мозъка се възстановяват напълно. Това обаче не е така.

Нови изследвания доказват каква огромна вреда може да нанесе хроничното недоспиване. То не само нарушава когнитивните функции на мозъка. Подобна практика дори може да доведе до необратимо разрушаване на невроните.

В Центъра по сън и невробиология е проведен тест, който доказва това. Опитните мишки, взели участие в експеримента, били разделени на две групи. Първата била нормално спящи, а втората – недоспиващи.

Станало ясно, че при нормално спящите мишки всички процеси като производството на енергия за митохондриите, защищаващи невроните от метаболични нарушения, протичат по своя естествен път. При недоспиващите обаче те били нарушени, а при хронично недоспиващите – напълно унищожени.

Учените са отчели загубата на 25 % нервни клетки в главния мозък при хронично недоспиване. Загубените митохондри в невроните могат да бъдат възстановени, но само след неколкоднева липса на сън. След определено системно недоспиване обаче те биват безвъзвратно загубени.

Сън

До момента това е първото доказателство, че недостатъчният сън може да доведе до загубата на мозъчни клетки. Учените не са наясно доколко подобни процеси, наблюдавани при мишките, може да се случват и с човешките мозъчни клетки.

Въпреки това те са убедени, че има и фактори, които обуславят степента на увреждане на невроните. Тя варира в зависимост начина на живот, наличието на заболявания като диабет, начина на хранене и физическата активност. Въпреки това основен фактор остава достатъчният сън.

До момента подобни изследвания са отчели и други нарушения, до които може да доведе недоспиването. Така например по-малкото часове в леглото провокират стресови реакции. Те се изразяват в повишено кръвно налягане, учестено сърцебиене, нарушени функции на стомаха и червата.

Всеки знае колко са раздразнителни недоспалите хора. Това от своя страна води до трудна концентрация и изобщо загуба на бърза и адекватна реакция. В комбинация с новата констатация, че губим безвъзвратно мозъчните си клетки при по-малко сън, става ясно, че именно недоспиването е един от основните причинители на редица неразположения и дори виновник за оглупяването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
29.05.2019 06:38
Да де. И като нямаш избор освен да станеш за работа в 6 сутринта никой не те пита. Оцеляваш за сметка на здравето ти за шибаните пари!
0
0