Прекаляването със съня също е опасно

Сънища

Американски учени заявиха, че прекаляване със съня особено за хората в средна възраст е също толкова вредно, колкото и безсънието. Според проучването многото сън също вреди на мозъка.

В изследването са участвали близо 9000 души, а резултатите от него са показали, че хората на възраст между 50 и 64 години, които спят повече от седем часа в денонощието, имат проблеми с паметта и решителността.

Вредата от безсънието е доказана отдавна, но след последното проучване на изследователите от университета Уоруик се стига до извода, че и ако спим прекалено дълго, също ще си създадем здравословни проблеми.

Според доктор Мишел Милър количеството сън, от което един човек се нуждае, за да възстанови пълноценно силите си, се променя с възрастта и се отразява на тялото и мозъка.

Сън

За хората, които спят повече от 9 часа на нощ, съществува 50% по–голям риск да развият диабет за разлика от хората, които спят около 7 часа през нощта.

Един от авторите на американското изследване – професор Франческо Капучио, заявява че набавянето на достатъчно количество сън при хората в зряла възраст предотвратява загубата на паметта и деменцията.

"Сънят е важен за доброто физическо и психическо здраве. Оптимизирането на съня в напреднала възраст помага за забавяне на отслабването на мозъчната функция с възрастта или може да забави и предотврати бързото отслабване, което води до деменция" – заяви професор Капучио.

Продължителност на Съня

За хората на средна възраст, необходимата доза сън е между шест и осем часа в денонощието. Резултати от предишни изследвания също показват, че до осем часа сън са необходими на един човешки организъм, за да си отпочине пълноценно.

Когато спим толкова, колкото ни е необходимо, физическото здраве видимо се подобрява, като се намалява риска от затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Предишно изследване показа, че набавянето на достатъчно сън е от съществено значение, защото мозъкът се изчиства докато тялото спи, като се освобождават вредни токсини, натрупани в течение на деня.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
вили
вили
28.04.2015 19:32
понякога се успивам
0
0