Магнезият и витамин В6 ни носят здравословен сън

Сън

За здравословен и пълноценен сън е необходимо да консумираме храна, която е богата на магнезий и витамин В6, защото те въздействат на централната нервна система.

Специалисти предупреждават, че недостигът на сън пречи на организма да се възстанови след тежкия работен ден, заради което здравословното състояние на един човек може да се влоши.

При недостиг на сън човек се изморява по-лесно и става по-раздразнителен.

Непълноценният сън е свързан с повишена заболеваемост и смъртност, включително от затлъстяване, диабет, хипертония и исхемична болест на сърцето. – заявяват експерти.

Нормалният сън е от ключово значение за здравето и заради това е много важно да приемаме витамини и минерали, които да ни помогнат да спим по-добре.

Магнезият е сред основните микроелементи, които помагат за пълноценен сън. Той е сред основните минерали, които участват в енергийния обмен, като се включва в работата на централната нервна система и осигурява нормалната нервно-мускулна проводимост.

Богати на магнезий са повечето плодове, зеленчуци и ядки. В това число са слънчогледовото семе, авокадото и зелените зеленчуци.

Авокадо

Ако в организма количествата на магнезий са ниски, човек става по-предразположен към стрес.

Увеличаването на приема на витамин В6 също помага за здравия сън. Храни, богати на този витамин, са лененото семе, сусамът, слънчогледовите семки, лешниците, орехите и кашуто. От плодовете е препоръчително често да хапвате банани и авокадо.

Напоследък медицината обръща по-голямо внимание на качеството на съня, отколкото на неговата продължителност. Тя е индивидуална и зависи от много неща. Влияят фактори от фазите на луната до емоционалните състояния.

Като цяло възрастните се нуждаят от между седем и осем часа сън. Но някои хора се чувстват във форма и са пълноценни и след 5-6 часа в леглото. Затова продължителността е второстепенен критерий, ако отделните цикли на съня - всеки около 90 минути, са завършени.

Виж повече

Рейтинг

3.5
Общо 6 гласували
5 1
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари