Три страшни болести от липсата на достатъчно сън

Безсъние

Сънят при човек е неизменна част от неговият живот и абсолютна необходимост. Това е начинът за релаксация на тялото и ума, без да се налага да се плаща за това.

Липсата му пък е много нездравословна - освен че кара хората да се чувстват дезориентирани, неудовлетворени и психически лабилни, може да причини развитие на сърдечно–съдови заболявания, диабет, появата на ракови новообразувания и други.

Несъмнено, ще кажете, сънят не е най–важната част от живота, но на практика е точно така. Това твърдят и редица изследвания в тази област.

Рак на гърдата

Според ново проучване в Рейкявик проблемите със съня – трудно заспиване и продължително бодърстване, удвояват риска от появата на рак на простатата при мъжете, а недоспиването при жените повишава риска от развитие на рак на гърдата.

Учените провеждат своето изследване относно рака на простатата с участието на 2102 мъже на възраст между 67 и 96 години. Участниците е трябвало да отговорят на редица въпроси преди началото на изследването, а именно дали приемат медикаменти, за да заспят по–лесно, имат ли проблеми със съня, ако се събудят нощем, и трудно ли заспиват отново.

От отговорите се установява, че 8.7 % имат имат тежки нарушения на съня, а 5.7 % - много тежки и е важно да се знае, че никой от мъжете не е с рак на простатата в началото на проучването, което е продължило 5 години. През това време 6.4 % от участниците заболяли от рак на простатата.

Диабет

Проучвания публикувани от Харвардският университет пък обясняват, че лошият сън повишава нивата на С–реактивния протеин, интерлевкин 6 и други вещества, които обичайно са високи при инфекции, травма, заболявания и други. И именно тези стойности отключват заболявания на сърдечно–съдовата система, захарната болест и други.

И понеже тялото ни се зарежда със спането, липсата му разстройва хормоналния баланс в организма, понякога нарушава навременното освобождаване на хормони или изпращането на химически сигнали.

Всичко това довежда до умора, сънливост, а оттам и повишено артериално налягане, атеросклероза (стеснени кръвоносни съдове поради запушването им от холестеролови плаки), сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт, диабет и затлъстяване.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати