Гените ви определят времето за сън

Спане

Има щастливци, които могат да си легнат по всяко време на денонощието и да спят, като тази им дрямка няма да развали след това нощния сън. Други пък не могат да заспят в ранен час и си лягат твърде късно, което от своя страна пречи на ставането рано сутрин за работа.

Според учени дали сте от хората, които си поспиват или от тези, които независимо в колко часа са легнали не пропускат първия звън на будилника, всичко това зависи от гените.

Експерти от Калифорния смятат, че генетичните ни заложби най-точно могат да определят кога да си легнем – дали сме от нощните птици или за нас е по-добре да лягаме рано.

Специалистите казват, че родителите на всеки човек са му предали по наследство времето, когато е редно да си легне, за да се чувства достатъчно добре на другия ден.

Тези моменти са предопределени от нашите гени, твърдят учените. Според тях, ако всеки от нас успее да разбере кога организмът му функционира най-добре ще си спестим доста здравословни проблеми.

Учените казват още, че всеки човек има в себе си вътрешен часовник – той се състои от хиляди нервни клетки в структурата на мозъка. Именно затова някои хора имат необходимост да си лягат веднага, след като сте стъмни, а други се събуждат точно, когато падне нощта.

Събуждане

А според изследователи от Северна Каролина, с какво настроение ще се събудим сутринта зависи от какъв пол сме. Специалистите са категорични, че дамите са доста кисели ставайки сутрин, за разлика от мъжете.

Учените не пропускат да ни напомнят, че недоспиването може да ни причини различни здравословни проблеми, както и че жените имат нужда от половин час повече сън, от мъжете. Не става ясно, обаче, дали ако жената поспи повече това ще я спре да покаже лошата страна на своя нрав, след като се събуди.

Друго проучване пък категорично определи месец февруари, като месецът, в който спим най-лошо. В проучването са участвали над 20 хиляди души. Като причина февруари да е най-лошият месец за нашия пълноценен сън, учените изтъкват мрачните дни и дългите нощи.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати