Стрес и хоръри предизвикват кошмарите
Stress and Horror Movies Cause Nightmares
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Кошмари»Стрес и хоръри предизвикват кошмарите

Стрес и хоръри предизвикват кошмарите

Стрес и хоръри предизвикват кошмарите

Кошмарите спохождат всеки от нас. Има редица причини, които предразполагат това явление - като например стресиращи събития или напрежение по време на работния ден. Подобна е и ситуацията след гледането на филми на ужасите. Често лошите сънища са съпроводени с висока температура.

Красноречиво и еднозначно обяснение за това какво провокира картините, докато спим, до ден днешен не е намерено. Мнозина вярват, че сънищата са спомен от минал живот, други си мислят, че показват бъдещето, трети – че това е един паралелен свят.

Учените обаче не могат с лека ръка да приемат което и да е предположение за истина. Според тях по-вероятното обяснение за сънищата е, че те са период от време, нужен на мозъка да се рестартира. Това ще рече, че по време на сън мозъкът изхвърля натрупаната информация, с което освобождава място за нова.

Ако наистина докато спим, превъртаме и до някаква степен изхвърляме ненужната информация, то е добре да избягваме причинители, които могат да ни докарат подобен стрес през нощта.

На първо място, в списъка с подобни неща са вълнението и стресът.

Натрупаният стрес често е резултат от някакво тежко, травматично събитие в живота ни. Поради това именно на него се дължат множеството от кошмари.

Ужаси и кошмари

Сред основните дразнители на съзнанието са още работата, безпокойството около финансовите отговорности, големите промени в начина на живот - развод или раздяла, преместване в ново жилище, град и т.н.

Гледането на хорор филми също причинява голям стрес и напрежение. Повечето хора проектират сцени от него в своите сънища, което ги кара отново да го преживяват.

Съветът е, ако имате подобни наблюдения над себе си и не се чувствате комфортно след тези кошмари, да избягвате подобен род филми.

Сред другите причинители на кошмари са силно подправената и мазна храна, алкохолът, медикаментите и болестите. На засиления метаболизъм и по-високата температура на тялото то отговаря с кошмари, тъй като те пречат на организма да си почива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати