Сънят пречиства тялото ни от токсини

Сън

Докато спим тялото ни се пречиства от токсини и това е една от функциите на съня, установили са специалисти от университета на Рочестър.

Дълги години учените се опитвам да разберат какво точно става с тялото ни, докато спим и презареждаме батериите си за следващия ден.

Според последните проучвания от специалистите се оказва, че мозъкът управлява процеса на изхвърляне на токсини по време на сън и че работи като прецизен компютър.

Точно затова е толкова важно да се наспиваме добре всяка нощ, за да може организмът да се изчисти от възможно повече токсини, които е натрупал през деня.

Мозък

Хората, които не успяват поради една или друга причина да се наспят както трябва, се чувстват ужасно след събуждане и често не изглеждат по най-добрия начин. Освен това те често страдат и от главоболие.

Този неприятен ефект се получава когато тялото не се е освободило от натрупаните през деня токсини, а през следващата нощ няма как да навакса и да се освободи от токсини, натрупани за два дни.

Според проучванията мозъкът има специална система за почистване от токсини. Тя се състои в свиването на мозъчните клетки, които по този начин освобождават път на специална течност, която отмива токсините между невроните.

Недоспиване

Досега не е установено с проучване върху хора дали това е на сто процента вярно. Но при изследвания върху различни животни – лабораторни мишки, плъхове, маймуни и кучета, се е стигнало до извода, че при тях почистването на тялото от токсини работи безотказно по време на сън.

Мнението на специалистите е, че при човека почистването на тялото от токсини протича по същия начин – по време на сън. Само тогава мозъкът включва така наречената почистваща система, за да се избави от токсините.

Според специалистите натрупването на токсини, които не се изхвърлят навреме поради липса на достатъчно сън, може да доведе до проблеми с мозъчната дейност.

За да защитите тялото си от токсини и да позволите на мозъка ви да работи както трябва, опитайте се да отделяте достатъчно време за пълноценен сън.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати