sanovnik.bg»Статии»Сънища»Терапия със сън премахва травмиращите спомени

Терапия със сън премахва травмиращите спомени

Сън

Американски изследователи откриха нов метод за лечение на стресово разстройство, фобии и травмиращи спомени.

Екипът на невролога д-р Катерина Хаунър от медицинската школа към Северозападния университет в Чикаго разработил перспективно лечение, което да въздейства на човек, докато спи.

За да се създадат неприятни спомени, учените въздействали на доброволци чрез електрически заряд, докато доброволците разглеждали снимки. Всяка снимка била ароматизирана с лимон и мента.

След като били повлияни от електрически импулси, участниците в експеримента били изпратени да спят в лаборатория е прикрепени към главите електроди, които отчитали мозъчните им вълни.

Във фазата на лек сън, когато спомените са най-пресни, въздухът в спалното помещение на доброволците се изпълвал с аромат на лимон и мента на 30-секундни интервали, за да се провокира неприятният спомен от третирането с електрически заряд.

В началото спящите демонстрирали повишено потоотделяне при въздействието на миризмата, но постепенно силата на реакция намаляла.

След като се събудили, хората вече не се страхували от появата на аромати от лимон и мента, с които свързвали страха си от ток.

Спане

Изменението на активността в амигдалата - област от мозъка, отговаряща за емоциите и страха, говори, че лечението не изтрива страшните спомени, но създава нови, безобидни асоциации с миризмата.

Установено е, че хората, които спали по-дълго и вдъхвали повече от аромата, изпитвали най-силно облекчение.

Според д-р Хаунър повторната активация на страшните спомени по време на сън може да бъде терапевтична, ако страхът бъде провокиран.

Ако неприятният спомен се появи естествено по време на сън, той може само да ви изплаши, но не и да премахне страха.

В съвременните психологични терапии, за да се премахне един страх, от пациентите се изисква да преживеят повторно случките, от които се страхуват. Това лечение може да бъде много болезнени за някои хора.

Д-р Хаунър гарантира, че след време ще разработят подходи, с които ще могат да се лекуват и по-стари травми, тъй като сега проучванията им са още в самото начало.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати